Войната на Путин в цифри: 10 са убитите журналисти, 150 културни обекта са повредени или унищожени, 2028 образователни институции са разрушени

OFFNews 23 юни 2022 в 18:56 466 0

Убити журналисти, унищожени културни обекти, разрушени училища заради войната в Украйна

Снимка Скрийншот на сайта на ЮНЕСКО

ЮНЕСКО брой, статистиките са фрапиращи

10 журналисти са убити по време на войната на Путин в Украйна, повече от 150 културни обекта са били частично или напълно разрушени, а 2028 образователни институции са разрушени, пише на сайта на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).

"Според извършените от експертите на организацията проверки 152 културни обекта са били частично или напълно разрушени в резултат на сраженията, включително 70 религиозни сгради, 30 исторически сгради, 18 културни центъра, 15 паметника, 12 музея и 7 библиотеки", се посочва в направеното от ЮНЕСКО изявление. Списъка можете да намерите ТУК.

В три региона са концентрирани три четвърти от щетите, нанесени от 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна: Донецк (45 засегнати обекта), Харков (40) и Киев (26), уточнява организацията на ООН.

"Тези повтарящи се нападения срещу украински културни обекти трябва да спрат", каза генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. "Културното наследство във всичките му форми по никакъв начин не трябва да бъде обект на посегателство", продължи тя.

В средата на април директорът на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО Лазар Елунду Асомо съобщи за около сто повредени или унищожени обекта, включително "исторически паметници, някои от които датират от 11-и и 12-и век, а други - от съветската епоха".

"Имаме църкви, катедрали, с уникални богослужебни предмети, театри като този в Мариупол, библиотеки и други архивни сгради, паметници, построени, за да прославят историята на Украйна", посочи той, наричайки разрушенията "драматични".

Като страни, подписали Хагската конвенция от 1954 г., Украйна и Русия са задължени да защитават културното наследство в случай на въоръжен конфликт, припомня Одри Азуле.

Според организацията на ООН седемте украински обекта, които фигурират в Списъка на световното наследство, до момента не са пострадали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови