Вход свободен: Националната библиотека показва днес тефтерчето на Левски

OFFNews 16 юли 2017 в 07:12 6824 0

Снимка НБКМ

"Съдбата така е отредила, че гробът на Апостола на свободата Васил Левски не е запазен, няма ги неговите мощи, пред които да се поклоним. Единственото богатство, което ни е останало от него, са няколко кичура коса и документалното му наследство. Всичко написано от ръката му е важно и ценно, но един-единствен документ ни дава възможност да се вгледаме в неговия личен живот и душевността му – тефтерчето, писано през последните две години от живота му."

Това пишат от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", чиито врати се отварят днес за свободен достъп от 9 до 14 ч., до изложбеното ѝ пространство, където жителите и гостите на София ще могат да видят отблизо оригиналното Тефтерче на Апостола и да присъстват на съпътстващите събития, с които ще бъде почетена 180-ата годишнина от рождението на Левски. 

Официалното откриване ще започне в 11,00 часа.

Редом с личния бележник на Левски, посетителите ще могат да се запознаят с неговата дигитална версия и да се сдобият с обновеното му факсимилно издание с разчетен текст (КК “Труд”).

Акад. Антон Дончев ще представи книгата на Захарий Стоянов “Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му” (издание на Фондация “Трейс за хората”).

Всички гости ще могат да разгледат изложбата “Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили”. Тя е плод на съвместните усилия на Министерството на културата, Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, СУ “Св. Климент Охридски” и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

В специални витрини ще бъдат изложени книги за Апостола от фондовете на НБКМ. След няколкомесечна обиколка в страната в Библиотеката се завръща и пътуващата ни експозиция “Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”.

Събитията се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови