Апостола на свободата през погледа на художниците

ОFFNews Последна промяна на 14 юли 2017 в 16:02 5704 0

Столична община и Националната галерия представят изложбата „Апостола и неговото време през погледа на българските художници”, посветена на 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски.

Тя е подредена в Галерия на открито в градина „Кристал” и ще бъде открита официално на 17 юли, понеделник, в 11.00 ч. Ще може да бъде разгледана до 25 юли.

Художниците обичат да рисуват Левски. До неговия образ те достигат чрез малкото запазени автентични фотографии и чрез спомените и описанията на негови съвременници.

Панайот Хитов говори за силата на погледа и сиво-сините очи на Апостола, Любен Каравелов го определя като "човек честен, родолюбив и деятелен". Никола Обретенов подчертава желязната му воля и постоянство, съчетани с голямата му скромност: "В обноските си към всекиго беше вежлив, учтив и любезен, не употребяваше никакви спиртни питиета, не пушеше, пиеше само чай... без работа никога не стоеше, никога не се хвалеше... не беше словоохотлив, но когато се увлечеше да говори по народните работи, беше толкова красноречив, щото омайваше слушателите си ...".

Иван Вазов пише: "Странно! Тоя момък, който проповядваше опасната мисъл за свобода, за борба, за смърт, който се излагаше всеки ден на опасности, тоя син на нощта, на пустинята, на премеждията, имаше весел нрав."

Настоящата изложба е само част от творческите интерпретации на някои от известните български художници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови