В десетката - много добри суинг аранжименти на стари БГ песни

Първият албум на PostBalkanTon е с популярни български песни в суинг вариант

OFFNews 16 ноември 2022 в 18:59 3660 0

PostBalkanTon

Снимка PostBalkanTon

PostBalkanTon

Дали албумът на PostBalkanTon e наситен с носталгия или представя хубава музика, необичайни аранжименти и добро изпълнение? Второто. Първият албум на PostBalkanTon връща вечни български песни в суинг вариант. Премиерата е на 26 ноември в Singles, съобщават организаторите.

Преди три години композиторът Алекс Нушев се свързва с певицата и вокален педагог Зария Кантарджиева, с предложение да създадат суинг проект с български популярни песни. Вдъхновението идва от суинг културата и тематични партита в България, на които реално се танцува на чуждестранна музика.

"Замислих се защо пък магията да не се случва с популярни български мелодии", разказва Алекс Нушев. Двамата със Зария бързо намират съмишленици и скоро в първата българска кавър суинг банда влизат още Светослав Миланов - пиано, Иван Ценов - барабани, и саксофонистът Нин Сю от Китай.

Следват няколко години, изпълнени с музикални идеи и множество участия на концерти и фестивали. Партньорството със суинг танцьорите от Lindy Hop Bulgaria ги прави още по-атрактивни, а веднъж спечелили вниманието на публиката, PostBalkanTon решават официално да реализират албум, с вече готовите суинг кавъри на вечни български хитове.

Минава още година в осигуряване правата за изпълнение на песните, преаранжирането им и записите в нов стил и вокалите на Зария Кантарджиева. "Най-интересни бяха споровете помежду ни относно това коя песен да включим. Всеки искаше неговата любима песен да бъде част от албума", казва певицата.

В крайна сметка в селекцията влизат "Остани" на Паша Христова, "Черната овца" на "Ахат", "Вярвам в теб" на "Киора", "Цвят лилав" на Ирина Флорин, "Малкият принц" на Дони и Момчил, "Щурче" на Лили Иванова, "Шоколад" на "Остава" и "Тази вечер аз съм хубава" на Богдана Карадочева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови