Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ученици от СМГ с благотворителна изложба в помощ на обсерваторията на Софийския университет

Оffnews 20 януари 2017 в 15:26 6158 0

Снимка ESA/Hubble

Ученици от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" организират благотворителна изложба с авторски фотографии с астрономическа тематика. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати ремонтни дейности по сградния фонд на Астрономическата обсерватория на Софийския университет “Св. Климент Охридски” в парк “Борисова градина”.

Сградите на обсерваторията са построени в зората на Висшето училище (както се е наричал Университетът в края на 19-ти век), а телескопът в големия купол на обсерваторията през 2017 г. става на 120 години. Това е най-старият телескоп на Балканите.

Изложбата, озаглавена “Към звездите”, включва 25 оригинални астрофотографии и ще може да бъде разгледана от 23 януари до 3 февруари 2017 г. в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, и на 3 и 4 февруари между 18:00 и 21:00 ч. в Астрономическата обсерватория в парк “Борисова градина”, където посетителите ще имат възможност да чуят и лекции на космическа тематика, да разгледат обсерваторията, да разговарят с професионални астрономи и да погледнат нощното небе с телескоп.

Официалното откриване на изложбата е от 11:00 ч. на 24 януари в Централното фоайе на Ректората.

Желаещите да подпомогнат каузата ще имат възможност да го направят в деня на откриването – 24 януари, и по време на кулминацията на мероприятието – на 3 и 4 февруари, 18:00 – 21:00 ч. в обсерваторията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews