Изложба в Прага ще представи чешките строители на следосвобожденска България

ОFFNews 17 януари 2017 в 19:00 5631 0

Документалната фотоизложба „Българските чехи” на Българската телеграфна агенция ще бъде представена от 19 до 25 януари в чешката Народна библиотека в Прага (Národní knihovna ČR, Klementinum 190, 110 00 Praha 1).

Изложбата е двуезична (на български и чешки език) и е реализирана от БТА с подкрепата на Държавна агенция „Архиви” и Пощенска банка.

Двайсет и шестте пана от експозицията, чийто куратор е фотографът Иво Хаджимишев, съдържат богат снимков и текстови материал с информация за живота и делото на някои от най-известните чехи, допринесли за следосвобожденското развитие на България.

Сред представените в изложбата емблематични фигури са първият министър на просвещението - историкът д-р Константин Иречек, живописецът Иван Мърквичка - съосновател на Държавното рисувално училище (днес Национална художествена академия), големият майстор на баталната живопис Ярослав Вешин, композиторът Иван Цибулка, пивоварят Франц Милде, братята Карел и Херман Шкорпил – положили основите на българската археология и музейното дело в България, пионерът на българската ентомология и естествознание акад. Иван Буреш, братята Иржи и Теодор Прошек (променили впоследствие имената си на Георги и Богдан Прошек) – автори на първия градоустройствен план на София и проектанти на Орлов и Лъвов мост в столицата, Софийската централна гара, Бирената фабрика в София, Варненското пристанище.

Оригиналите на включените в експозицията репродукции на текстови материали и портрети се съхраняват в хранилищата на Държавна агенция „Архиви” в София, Пловдив, Сливен, в научния архив на БАН и Националната художествена галерия.

Организацията по експонирането на фотоизложбата „Българските чехи” в Прага е дело на Посолството на Република България в Прага, чешката Народна библиотека и Българският културен институт в Прага.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови