Титулуваният „Срещи на сляпо” с прожекции у нас от 15 декември (видео)

OFFNews 15 декември 2014 в 13:34 2853 0

Между 15 и 18 декември в четири български града ще има ексклузивни прожекции на „Срещи на сляпо”, като филмът ще бъде представен от специалните гости от Грузия - актьорите Андро Сахварелидзе и Мариам Антадзе, както и лично от директора на София Филм Фест – Стефан Китанов.

Прожекциите на носителя на множество български и международни награди ще бъдат в Плевен (15. 12, Арена – Панорама Мол от 20:10 часа), Стара Загора (16. 12, Арена – Парк Мол, 20:10 часа), Пловдив (17. 12. Lucky-Дом на киното, 18:30 часа) и София (18. 12, Дом на киното, 19:00 часа).

"Срещи на сляпо" тръгва в разпространение от 19 декември в Дома на киното, Евро синема, Културен център G8 и кино „Одеон” в София, както и във Фестивалния и конгресен център Варна.

Според киноспециалистите тази елегантна комедия, в която умело са преплетени равни части тъга и отчаяние, е истинско съкровище.

40-годишният учител Сандро (Андро Сахварелидзе) е ерген, който все още живее с родителите си, които вечно се карат и го държат под постоянен надзор. След като среща с непозната, се превръща в лишен от емоции абсурд, Сандро и приятелят му Ива (Арчил Кикодзе) решават да прекарат уикенда на дъждовното крайбрежие, където случайно срещат фризьорката Манана (Иа Сухиташвили). Любовта процъфтява – или по-скоро застрашава в ироничния сценарий на Когуашвили и Борис Фрумин, но не продължава дълго. Съпругът на Манана Тенго (Вахо Чачанидзе) излиза от затвора и скоро Сандро се оказва забъркан в схема, която ще го принуди да избира между любовта и честта.

Дори в най-забавните моменти на филма се прокрадва особена минорна нотка на примирение с реалността, може би провокирано и от характера на главния герой.

Неочакваните посоки, в които поема разказът, поднесен със завидно чувство за хумор, и тихото очарование, с прекрасно усещане за топлота и щедрост, които излъчва „Срещи на сляпо”, са фактори, провокиращи много нетърпеливи зрители, които искат да видят филма на кино.

Андро Сахварелидзе е завършил Държавния филмов институт в Москва и от 2000 година във филмографията си има 17 късометражни и пълнометражни творби, като той е сценарист, а на част от тях - и режисьор. С проекта си „Washington” Сахварелидзе участва на фестивала GoEast във Висбаден 2008, а през същата година представя късометражния „Dream” на DiBA Express – Барселона. Сценарият на „Washington” получава награда за развитие от фонда Hubert Bals и е номиниран като най-добър проект на втория DAB-форум за копродукции в Ереван 2008. Освен като актьор в главната роля на филма, Андро Сахварелидзе участва и в работата по сценария на „Срещи на сляпо”.

Мариам (или Марика) Антадзе е юрист по образование, следва криминално право в Ню Йорк и е бакалавър по съдебна психология. Тя е специалист психолог, занимава се с рехабилитация и съдействие при травматични и психологически проблеми, работи с деца, юноши и техните семейства, които имат поведенчески и емоционални проблеми. Мариам е член на общността, която се занимава с психотравма в Грузия и на Европейската общност за травматични и стресови изследвания. Антадзе не е професионален актьор, но това прави присъствието й в „Срещи на сляпо” още по-органично и непринудено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews