Теодора Димова е тазгодишният носител на литературната награда Хеликон

OFFNews 15 декември 2023 в 16:05 989 0

Теодора Димова на наградите Хеликон

Снимка Захари Карабашлиев

Теодора Димова на наградите Хеликон

Писателката Теодора Димова е тазгодишният носител на литературната награда „Хеликон“. Тя спечели с романа си „Не ви познавам“. Авторката получи статуетката „Орлето на Хеликон“ на церемония в „Хеликон Съборна“.

Наградата се присъжда заради "емоционалното гмуркане на автора в безрадостните обществено-политически реалии на съвремието ни, сторено със замах и морална смелост", каза поетът и журналист Бойко Ламбовски, който бе част от журито.

„Не ви познавам“ е своеобразно продължение на „Поразените“, каза на церемонията Теодора Димова. По думите ѝ връзката между романите е тематична. „Първият изследва една стара рана, вторият – една нова рана. Това е различното. Старата рана е засъхнала. Не е заздравяла, но вече не кърви. Претръпнала е и поради това не е така болезнена. Новата рана е болезнена. Най-лекият допир до нея причинява силна болка. Такава болка изпитвах докато пишех, защото тази болка е и в мен“, каза още писателката.

Според председателя на журито проф. Кирил Топалов е много важно съвременната българска литература да е адекватна на тежката ситуация, в която живеем. „Литературата трябва да остане художествената и емоционалната памет на времето“, посочи той. По думите му Теодора Димова е първа сред равни, тъй като е имало още отлични книги, номинирани за отличието.

Проф. Топалов коментира, че тези конкурси са добър стимул човек да прочете повече книги. „В нашия литературен живот никой почти не чете никого. Това е много лошо нещо - не се четем помежду си“, посочи той. По думите му българската литература е в добър стадий. „Има много добри романисти, разказвачи, поети. Има много добри писатели в българската литература. Ние не трябва да се самоподценяваме“, допълни той.

Номинирани за литературната награда „Хеликон“ бяха още Емануил Видински („Дом за начинаещи“), Деян Енев („Шейсет разказа“), Георги Геров („Игра без финал“), Момчил Николов („Чекмо 2“), Палми Ранчев („Хаосът в играта на джаги“), Радослав Бимбалов („Екстазис“), Елена Алексиева („Вулкан“), Катерина Хапсали („Вкусни разкази“), Васил Панайотов („Плът и крафт“), Любов Кронева („Хората са нежни“) и Петя Русева („Всички сме страници“).

В журито бяха още проф. Магдалена Костова-Панайотова, доц. Юрий Дачев и писателят Николай Терзийски.

Едно от много интересните удоволствия за нас, от журито, е това да видим какво става в умовете на България, защото тъкмо писателите са тези, които могат най-проницателно и най-ефектно да ни разкажат за тези процеси, които се извършват през последните години, каза Бойко Ламбовски. Той посочи, че тазгодишните номинации за 22-ите награди „Хеликон“ не правят изключение от тази тенденция.

В края на церемонията проф. Кирил Топалов получи почетен знак по повод своя 80-годишен юбилей от „Хеликон“. Статуетката му бе връчена от Гинка Панайотова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!