Ексклузивно Мерките на кабинета: Вдигат пенсиите с 20%, отстъпки за горивата, 0% ДДС за хляба за 1 г., 9% - за парното

Театър ''Българска армия'' отбеляза 70-годишен юбилей с празничен спектакъл

OFFNews Последна промяна на 05 май 2022 в 07:57 833 0

Театър "Българска армия" отбеляза своята 70-годишнина с тържествен спектакъл, базиран около легендарната постановка "В очакване на Годо" от Самуел Бекет.

Празничният спектакълът, дело на режисьора Владимир Люцканов излязоха актьорите Ивайло Христов и Атанас Атанасов, а една от големите звезди на театъра - актьорът Васил Михайлов изпълни песен на Ленард Коен заедно с колегите си Лара Златарева, Гергана Данданова, Стефка Янорова и Гергана Плетньова.

Театър "Българска армия" получава статут на държавен театър през 1952 година. По това време той се нарича "Театър на Българската войска", но през 1952 променя статута си и името си на "Театър на Народната армия".

През годините театърът сменя името си няколко пъти - „Театър на народната армия”, „Театър на въоръжените сили”, „Театър Народна сцена”, „Театър на българската армия” и Театър „Българска армия". Той се помещава в сградата на някогашното кино „Роял“, построена през 1936 година.

В празничният спектакъл бяха прожектирани архивни кадри, сред които имаше и такива от пътуването на театъра по военни поделения. Архивите припомниха и някои от най-успешните заглавия в афиша - като "Хамлет", "Чудо", "Сизве Банзи е мъртъв", "Животът е сън", съобщава БТА.

А в неговия край всички актьори - мъже слязоха от сцената и подариха цветя на колежките си - ветерани.

Припомняме, че по инициатива на Театър "Българска армия" от 1991 г. се дават наградите „Аскеер”, които са най-старите и единствени по рода си театрални награди в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови