Цар Севт III се завърна в България

ОFFNews 19 ноември 2015 в 18:32 8361 0

Снимка Красимир Георгиев.

Главата на Севт III.

След като покори Франция и САЩ, бронзовият тракийски цар Севт III отново си е у дома, съобщиха от Националния археологически институт с музей при БАН.

Най-нетърпеливите ценители на античното изкуство ще могат да видят триумфално завърналия се одриски владетел още от този петък – 20 ноември., на обичайното си място – в зала "Трезор” на Националния археологически институт с музей при БАН в София.

Зала "Трезор” се намира на втория етаж от източната пристройка на музейната сграда, тя е предназначена за експониране на съкровища, инвентар от гробове и единични предмети с особено художествено и историческо значение, датиращи от периода от къснобронзова/ранножелязна епоха до късната античност. Вратите на музея се отварят точно в 10:00 часа сутринта, като работното време на експозицията е до 17:00 часа.

Както е известно, безценният ни артефакт, открит от българския археолог Георги Китов (1943-2008), от 28 юли 2015 г. бе изложен сред експонатите на великолепната изложба "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят", която гостуваше в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис до 1 ноември 2015 г.

Бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт Трети предизвика невероятен фурор и се радваше на изключителен интерес в престижния американски музей. 

Преди да бъде поканен в САЩ, бронзовият тракийски владетел Севт Трети бе видян и оценен тази пролет и от няколко милиона посетители от цял свят в "Лувъра" по време на впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”. Уникалната бронзова портретна глава на тракийския владетел бе и основен акцент в експозицията ни в Париж, представяща тракийското изкуство по един неповторим начин като интересен разказ за непознатото одриско царство, за неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи. В залите на "Лувъра" бяха представени общо 1629 експоната от фондовете на 17 български музея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови