Софийската опера представя заглавията от турнето си в Япония

ОFFNews 26 май 2015 в 15:19 3039 0

Плакат на "Княз Игор".

С изпълнения на „Княз Игор“ на 5 юни от 19:00 часа и „Турандот“ на 7 юни от 16:00 часа Софийската опера представя програмата за предстоящото си турне в Япония.

Театърът ще гостува тази есен за шести път от 2000 г. насам в Страната на изгряващото слънце. В двата предстоящи спектакъла ще пеят солистите, които ще участват в турнето в Япония от 6-21 октомври. То включва 6 представления на „Турандот“ и 3 – на княз „Игор“ на различни сцени в страната.

В „Княз Игор“ режисьорът Пламен Карталов прави авторска драматургична концепция, която намира нов смисъл на заглавието, като отрича войната и завършва с мира и любовта на двамата млади герои. В спектакъла участват солистите: Бисер Георгиев, Радостина Николаева, Петър Костов, Александър Носиков, Петър Бучков, Цвета Сарамбелиева, Мирослав Андреев, Костадин Мечков, Пламен Папазиков, Ветка Петкова, Силвана Пръвчева. Диригент е Григор Паликаров.

Българо-гръцката продукция на „Турандот“, създадена през 1995 г. от Пламен Карталов, завръща преди 20 години на сцената на Софийската опера голямото драматично сопрано Гена Димитрова и диригента Методи Матакиев. Йоанна Маноледаки е автор на костюмите и сценографията. Същата постановка, със 187 участници, е представена на различни други места през следващите години. Играна е с голям успех през 2000 г. в Япония по време на първото гостуване на първия ни оперен театър там. Възстановена е по искане на японската импресарска агенция, която представя Софийската опера в Япония.

В „Турандот“ на 7 юни от 16:00 часа публиката ще чуе: Габриела Георгиева, Мирослав Андреев, Светозар Рангелов, Костадин Андреев, Силвана Пръвчева, Атанас Младенов, Пламен Папазиков, Даниел Острецов, Николай Петров. Дирижира Григор Паликаров.

Специално юбилейно матине от 11:00 часа същата сутрин ще отбележи 20-годишнината на постановката и 40 години от дебюта на Гена Димитрова в ролята на Турандот в Тревизо, Италия, през 1975 г. Ще бъдат припомнени знакови моменти от тази роля на голямото драматично сопрано с откъси от нейни изпълнения в постановката на Пламен Карталов от 1995 г., както и участия на знаменитото сопрано като капризната китайска принцеса на Арена ди Верона и в Миланската Скала от 1983 г.  

Първото гостуване на Софийската опера в Япония е през 2000 г, когато Пламен Карталов привлича за постановките си "Турандот" от Пучини и "Джоконда" от Понкиели легендите Гена Димитрова и Никола Гюзелев. Следващите гастроли на първия ни оперен театър в тази страна са през 2002, 2005, 2008 и 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!