Софийската опера представя "Ловци на бисери" от Ж.Бизе

ОFFNews 15 май 2015 в 12:53 3487 0

На 28 май Софийската опера и балет предстои да представи премиерата на операта - "Ловци на бисери" на Ж.Бизе.

Другите 2 дати за операта са - 29 и 30 май.

Ето какво споделя за предстоящото представление режисьорът му проф. Светозар Донев:

"В първата си постановка на „Ловци на бисери” от Ж. Бизе в Софийската опера през 1980 година бях пленен от екзотиката на сюжета, от невероятно странните отношения между героите, които често дешифрирах като (даже) мимолетни и архаични.

Днес имам съвсем различен поглед и нов прочит на тази опера.

В постановката си сега аз изграждам едно общество на хора, които са избягали от подлостите, предателствата и фалшивия морал. Те са избягали от всичко лошо, което днес ги заобикаля като морал (не влагам политически смисъл). Намерили са един пуст остров в океана и са се събрали и организирали в един колектив с живот близо и в природата. Боготворят слънцето и морето. Имат свой свещен принцип, вярност и любов. Това общество е честно и е враг на лъжата, фалшивия морал и изневярата.

Самата чувственост на хората, техният интелект и темперамент са качества на съвременни герои. Героите на моята нова постановка на „Ловци на бисери” са хора като нас, те мислят и искат да живеят като всички нас, но са избрали именно това бягство от действителността, отишли са на този остров и живеят сред и от природата. Обичат, ревнуват, трудят се като наши съвременници. Защото това са вечните добродетели на човека – трудът, вярата и любовта, верността, взаимното доверие и честността.

Чрез бягство от действителността те искат да осъществят своите мечти!"


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови