Ще сменят ръководството на Фонд ''Култура''. Затягат контролните механизми, а бюджетът се обвързва с МК

Ружа Райчева 09 февруари 2024 в 10:00 2287 0

Национален фонд

Снимка ncf.bg

Национален фонд "Култура"

Парламентът окончателно реформира уредбата на Национален фонд "Култура". Бюджетът на НФК се обвързва с Министерството на културата. Заложени са контролни механизми за по-голяма отчетност на дейността. Изпълнителният директор на НФК вече ще носи отговорност за финансираните от фонда проекти.

Днес Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за закрила и развитие на културата, внесени от Тома Биков, Любен Дилов-син, Радослава Чеканска, Дженал Яшар и Фатме Рамадан. От 161 гласували народни представители всички подкрепиха законопроекта. Гласували "против" и "въздържали се" нямаше. 

"На сегашния УС му е изтекъл мандатът. Сега той ще трябва да се смени по стария закон и после да се назначи по новия закон според правилото за конкурентния принцип," уточни председателят на Комисията по култура и медии Тома Биков.

"Очавакме в НФК спешно да се смени ръководството, както и директорът Сава Драгунчев. Мина прекалено много време и Министерство на културата да си свърши работата", каза Тома Биков след приемането на законопроекта. 

От 2022 г. изпълнителен директор на Национален фонд "Култура" (НФК) е Сава Драгунчев. Той се прочу покрай скандала с финансираното от фонда драг шоу в София. В края на 2023 г. Драгунчев поиска да се възстанови цялата сума, отпусната за събитието, защото то "не отговаряло на одобрения от управителния съвет проект".

Приетата днес цялостна реформа на уредбата на НФК е предвидена в Националния план за възстановяване и устойчивост, като акцентът е промяна на публичните разходи за култура.

Затягат се контролните механизми за отчетност на дейността на Фонда.

Кандидатстващите пред НФК проекти ще се финансират на конкурентен принцип. Като обща рамка за финансиране ще се използват конкурсите. Същевременно бюджетът на НФК се обвързва с Министерството на културата (МК). Министърът ще определя общите условия за провеждане на конкурсите за финансиране.

Според приетите промени Управителният съвет на НКФ се състои от председател и 13 членове:

- по един представител от министерствата на културата, финансите, образованието, науката, туризма и външните работи;

- един представител, определен от Националното сдружение на общините в България и 7 представители, определени от творчески организации, НПО и акадамични институции.

Вносителите се аргументират, че промяната в уредбата на НФК отговаря на по-големите бюджети, с които Фондът разполага в последните години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика