Шефът на НФК вече ще носи отговорност за финансираните проекти

Национален фонд "Култура" ще разпределя 80 млн. лв., които ще бъдат отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост

Ружа Райчева 11 януари 2024 в 10:47 1391 0

Тома Биков

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Тома Биков

Парламентът прие на първо четене законопроект за цялостна реформа на уредбата на Национален фонд "Култура". Щом нормативните промени влязат в сила, изпълнителният директор на НФК вече ще носи отговорност за финансираните от проекти.

От 178 гласували народни представители "за" бяха 173, "против" - двама, а трима се въздържаха за гласуването на измененията в Закона за закрила и развитие на културата. 

Председателят на Комисията по култура и медии и основен вносител на законопроекта Тома Биков (ГЕРБ) каза, че той нанася съществени промени в работата и функционирането на НФК

Той подчерта, че макар на пръв поглед промените да се налагат заради скандалите около финансираните от НФК проекти през последните години, истинската причина е същественото увеличение на бюджета на фонда. 

Биков обясни, че при създаването си в продължение на години НФК е разпределял средно по 600-700 хиляди лева годишно, а в последните години бюджетът става многомилионен. През 2022 г., например, НФК разпределил 39 млн. лв. в сектора. 

Очаква се НФК да бъде основният инструмент за разпределяне на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост в сферата на културата. В Плана са предвидени общо 80 млн. лв., които трябва административно да се разпределят от НФК. 

"Досегашната уредба щеше да бъде неефективна", посочи Биков. Той обясни, че Българският културен център е подложен на количествен принцип - брой продадени билети и т.н., но че НФК има възможност да надгради това с качествено съдържание.

Предложените промени осигуряват плавен преход от настоящата организация на НФК към неговия нов институционален и функционален модел и се създават условия за изпълнение на ангажименти по Националния план за възстановяване и устойчивост, пише в мотивите на законопроекта. 

"Тези промени са част от ПВУ, но не това е основната причина. Уредбата този, който взима решенията да носи отговорност, еннещо, което не съществува в момннта във НФК", подчерта Тома Биков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика