Директорът на фонд 'Kултура' иска отпуснатите пари от скандалното драг парти да се възстановят

Ружа Райчева 28 септември 2023 в 17:03 7619 1

Рекламни банери на събитието, което предизвика много гняв в обществото

Снимка Фейсбук

Рекламни банери на събитието, което предизвика много гняв в обществото

След скандала с финансираното от Национален фонд "Култура" (НФК) драг шоу шефът на фонда Сава Драгунчев е изпратил писмо с искане за възстановяване на цялата сума от събитието. По думите му то не е отговаряло на одобрения от управителния съвет на фонда проект.

В края на март се разрази скандал, след като творци алармираха, че НФК е финансирал авангардно събитие с мъже, преоблечени като жени. Немалка част от българското общество възропта, че с парите на данъкоплатците се правят подобни проекти. За въпросното събитие НФК е отпуснал 77 046 лв. на фондация "Сингъл Степ", чрез която се организират т.нар. партита с драг кралици, в които хомосексуални, травестити, бисексуални или транссексуални мъже играят женски образи.

"След скандала, заедно с организацията съм пратил възлагателно писмо за възстановяване на пълната сума, тъй като въпросният проект не отговаря на предложеното и одобреното от НФК", съобщи пред депутатите днес Драгунчев на изслушване пред Комисията по култура и медии.

Той посочи, че в момента в медийното пространство се тиражира, че НФК отново финансиира подобно мероприятие на същата организация, но че това не е вярно. По думите му от скандала насам "Сингъл Степ" не са кандидатствали отново за пари от НФК.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" заяви, че самият факт за допускане на въпросния случай означава, че Драгунчев не е подходящ за поста си. Той попита защо Драгунчев е бил назначен от предходния министър на културата Атанас Атанасов и дали се "подвизава с прякора "Кралицата" в социалните мрежи". "Не, не се подвизавам с такова прозвище", отговори му Драгунчев и подчерта, че е бил избран от 11-членния състав на управителния съвет на НФК.

"Аз не съм допускал някакво шоу, моята функция не е художествена спрямо кандидатурите към НФК. Била е одобрена от експертна комисия, преди да встъпя в длъжност", заяви Сава Драгунчев.

Драгунчев съобщи още, че през 2022 г. НФК е разпределил 9 млн. лв. за 2022 г. по обичайните си програми, а по извънредните – 29 млн. лв. Имало е общо 6197 кандидатури, като от тях 2433 са одобрени.

Петър Николов от ГЕРБ коментира, че е останал с впечатлението, че Драгунчев наистина не е подходящ да ръководи НФК.

В крайна сметка депутатите от комисията по култура и медии решиха да поканят управителния съвет на НФК при следваща възможност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

28.09 2023 в 21:37

народа не харесва такива неща, какво са се отпуснали?

да си набират с кикстартър за проектите фъндинг

инвалидизираните деца как събират с благотворителност

 
X

Да помогнем на украинските деца!