Шекспир като улично куче - филмът на Валери Йорданов - с премиера през февруари

OFFNews 10 януари 2023 в 08:40 2047 0

Валери Йорданов

Снимка Личен архив

Валери Йорданов

На 3 февруари е премиерата на втория пълнометражен филм на режисьора Валери Йорданов "Шекспир като улично куче". След "Кецове", отличен от Европейската филмова академия и станал българското предложение за "Оскар" (2012) , Йорданов отново е режисьор и сценарист на втората си лента, уточняват от екипа. Филмът спечели награди за режисура и сценарий, както и за мъжка роля, поделена между Владислав Стоименов и Васил Илиев на фестивала "Златната роза".

"Шекспир като улично куче" разказва историята на момче на седемнайсет години, което притежава два големи таланта - актьорските умения и уличният бокс. Момчето обича и може да пише, обожава Шекспир и е "безкомпромисният шеф" и "гангстерът" на своята улица. Пред него се изпречват два тежки въпроса - как и дали ще продължи по правилния път и с кой от "талантите" си може да спаси живота на най-близкия си човек.

"Историята е истинска и преживяна. Естествено, някои от линиите ѝ съм доизмислил или уголемил, дал съм място на повече "сценарни хватки", които са полезни за разказа и филма, но в цялост историята е реална и действителна част от моя живот и от този, на мои приятели", казва Валери Йорданов.

В ролята на Чаво - прототипът, вдъхновил историята и реален човек в живота на Валери Йорданов, влиза Захари Бахаров.

Дебюти в игралното кино в главните роли на Данко, Ицо и Ели правят младите таланти Владислав Стоименов, Васил Илиев и Елеонора Иванова. Композитор е Калин Николов, художник - Ванина Гелева, костюми - Мирела Василева.

Зад камерата е Борис Славков, а продуцент - "Чучков брадърс" ("Тилт", 2011) и "18 процента сиво" (2020). 

Участват още Гергана Данданова, Меглена Карамламбова, Доротея Толева, Стефан Щерев, Любомир Нейков, Силвия Лулчева, Серафим Тодоров, Леард Докле. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови