Руската режисьорка Елена Хазанов гостува в София със „Синдромът на марионетката”

ОFFNews 08 март 2016 в 19:35 4004 2

„Синдромът на марионетката”.

Руската режисьорка Елена Хазанов ще бъде сред гостите на 20-ия София Филм Фест, за да представи новия си филм „Синдромът на марионетката” с участието на Евгений Миронов и Чулпан Хаматова.

Тя лично ще представи своя филм на 12 март, събота, в кино „Одеон” от 20:30 часа.

Кинотворбата, създадена по едноименния роман на Дина Рубина, е разказ за всепоглъщащата любов на създателя към неговото творение. От дете Петя е очарован от кукления театър, но още повече от живото момиче Лиза. Петя създава Лиза, както Пигмалион създава Галатея: той става нейн баща, приятел и съпруг. И ако Пигмалион се сблъсква с предизвикателството да съживи камък, Петя се озовава пред още един проблем: Лиза вече е прекалено жива. Тя никога не му се подчинява напълно и никога не му принадлежи изцяло.

„Много харесах историята на Дина Рубина, още щом прочетох романа, - казва Елена Хазанов. – Кукленият свят, за който тя разказва, ми се стори изключително кинематографичен като атмосфера. Това, което ме впечатли, беше темата за илюзорната любов и невъзможния избор между реалния живот и изкуството. Затова избрах да фокусирам вниманието върху взаимоотношенията в триъгълника, който възниква, когато Петя създава Елис – куклено копие на съпругата му Лиза. В началото започнахме да правим филм по литературно произведение, докато в един момент се оказа, че със сценариста Алена Алова сме създали изцяло нова творба.“

Петя страстно обича своята жена и е фанатично предан на работата си. Той създава кукли марионетки. Шедьовърът му е точно копие на съпругата му Лиза. Обсебен от новото си творение – той започва да живее на границата между фикцията и реалността.

Главните роли във филма са поверени на звездите на руското кино Евгений Миронов и прекрасната Чулпан Хаматова, приятелка на фестивала и гост на негови предишни издания. Копродукцията на Русия, Швейцария и Германия печели наградата за най-добра музика и номинация за Голямата награда на фестивала в Сочи ’15.

Родена през 1977 година в Москва, от 1989 година Елена Хазанов живее и работи в Швейцария. Посещава филмов и телевизионен уъркшоп в Рокпорт, Майн. Завършва практически курсове по режисура на актьори в Париж и Женева. Представен на фестивала в Локарно в секцията „Кинематографисти на днешния ден”, филмът й „Преводачката” печели Наградата за постижение в Женева (2006). Филмографията й включва също „Сам” („Sam”, 2015), получил Наградата на публиката за най-добър чуждоезичен филм на кинофестивала в Сао Паоло и Наградата на Перони за най-добър филм в Ню Йорк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови