Кой е част от международното жури на София Филм Фест 2016

OFFNews 05 март 2016 в 14:49 3391 0

Дито Цинцадзе.

Режисьорът Дито Цинцадзе ще бъде председател на журито, което ще оценява творбите от Международния конкурс за първи и втори филми, както и претендентите за
Наградата Джеймисън

Дито Цинцадзе (Грузия-Германия) е роден през 1957 година в Тбилиси, Грузия. През 1981 година завършва Театралния и филмов институт в родния си град и няколко години работи като асистент-режисьор. През 1990 година започва работа в „Production Company Schvidkatska”, където снима късометражни и телевизионни филми. Между 1993 и 1996 година работи за италиански продуцентски компании. Филмът му „На границата” (1993) печели „Сребърен леопард” в Локарно. През 1997 година Дито Цинцадзе печели стипендия в Германия и заедно със семейството си се премества да живее в Берлин. „Нещастни убийци” (Голямата награда в Котбус през 2000 и две награди - „Сребърен Александър” и Наградата за мъжка роля на Мисел Матичевич-поделена, в Солун) е представен в програмата на 6-ия София Филм Фест. През 2003 година Дито Цинцадзе триумфира със „Златна раковина” в Сан Себастиан за „Страх от изстрел”. Филмът му „Медиатор” (2008) е грузинското предложение за номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм. През 2012 година печели Специалната награда на журито на фестивала в Монреал за „Инвазия”. На 20-ия София Филм Фест публиката ще има възможността да види най-новия филм на Дито Цинцадзе „Бог на щастието” (2015).

Харутюн Хачатрян.

Харутюн Хачатрян (Армения) е роден през 1955 година в Ахалкалаки, Грузия. През 1981 година завършва филмовия департамент към Културния факултет на Арменския държавен педагогически институт в Ереван. Работи като режисьор, продуцент и сценарист в Арменското студио за документални филми, а след това и в „Hayfilm/Armenfilm Studio”. През 1991 година създава фестивала „Дебют”. Между 1993 и 1994 година работи в Министерството на външните работи на Армения като ръководител на Департамента за култура и наука. През 2003 година за филма „Documentarist” Харутюн Хачатрян получава Държаваната награда на Армения. През 2004 година създава Международния филмов фестивал в Ереван „Златна кайсия”, най-големият кинофорум в Кавказ, и до днес е негов директор. От 2006 година е член на Европейската филмова академия. През 2007 година получава холандското отличие на името на Принц Клаус, а през 2008 става кавалер на Ордена на изкуствата на Франция. За филма „Граница” през 2010 година Харутюн Хачатрян получава Президентската награда на Армения. Лауреат е на множество важни международни филмови фестивали.

Клаус Едер.

Клаус Едер (Германия) e роден през 1939 година в германския град Аусбург. През 1959 година започва да учи немска литература в Университета в Щутгард. В периода 1966-1968 работи като редактор на месечното списание „Филм”. През 1968 година Клаус Едер започва работа като филмов критик на Националното обществено радио „Bayerischer Rundfunk”. Автор е на много книги, сред които за Анджей Вайда, Луис Бунюел, Никита Михалков и Андрей Кончаловски, Артуро Рапстейн, Нагиса Ошима; съавтор е на „История на българското кино”. Куратор е на поредица от 30 филма за Германия през 50-те години „След войната, срещу стената”, представени пред филмовата общност на Линкълн Център в Ню Йорк (2002). В периода 1986 – 2007 година подготвя програмата на Международния филмов фестивал в Мюнхен. Работи като консултант за различни фестивали. Член е на международни журита на много престижни фестивали (Венеция, Монреал, Истанбул, Москва, Карлови Вари, Одеса, Йерусалим, Бари). От 1987 година Клаус Едер е генерален секретар на Международната федерация на филмовите критици (ФИПРЕССИ), като и до днес живее и работи в Мюнхен, Германия.

Кристина Грозева.

Кристина Грозева и Петър Вълчанов (България) са една от най-успешните творчески двойки в съвременното българско кино. И двамата са завършили НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Режисьорската им кариера като тандем включва няколко филма. „Урок” (2014) е пълнометражният им дебют, селектиран в Торонто и удостоен с куп престижни отличия, между които наградата за нови режисьори в Сан Себастиан, Специалната награда на журито в Токио, наградата в програма „1-2” във Варшава, международната награда за дебют „Ингмар Бергман” в Гьотеборг, Специалната награда на журито и наградата за най-добър сценарий в Солун, Голямата награда „София – град на киното“ и наградата на публиката на 19-ия София Филм Фест.

Петър Вълчанов завършва училището по изкуства в Пловдив през 2000 година, а след това и филмова и телевизионна режисура в класа на акад. Людмил Стайков в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” през 2008 година. Филмите му печелят награди на международни кинофестивали. Носител е на наградата Jameson за най-добър български късометражен филм за „Семейна терапия” от София Филм Фест 2008 година.

Петър Вълчанов.

Преди да завърши НАТФИЗ и да се посвети на киното, Кристина Грозева се дипломира в СУ „Св. Климент Охридски” и работи като телевизионен журналист. Студентските й късометражни филми печелят награди на международни фестивали. Заедно с Петър Вълчанов снимат документалния филм „Притча за живота” (2009), след това и телевизиония „Принудително кацане” (2010), късометражния „Скок” (2013) - с номинация от Европейските филмови награди и наградата за най-добър филм на 15-ия Международен фестивал за късометражни филми в Брюксел 2013.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови