Днес започва безплатният София Филм Фест за учащи

ОFFNews 11 април 2016 в 16:40 2791 0

„Съвсем Нов завет”.

От 11 април до 27 юни (всеки понеделник и една сряда) Домът на киното отново отправя покана към всички ученици и студенти – заповядайте да видите избрани заглавия от най-добрите творби на българското и световно кино.

Прожекциите са с вход свободен и са само за ученици и студенти! Лектор ще бъде проф. Георги Дюлгеров, който вече години наред оставя залата безмълвна със своите разяснения и коментари след края на филма. Всички български заглавия ще бъдат представени от авторите им.

Пролетният „киносеместър” на 2016 година ще бъде открит с документалния филм на Борислав Колев „Салто мортале”. Датата е 11 април, а часът 18:00.

„Да докоснеш върха, а след миг да си на дъното” - филмът пренася зрителите във вече далечната 1988 година и Олимпийските игри в Сеул, Южна Корея. Българският щангист Ангел Генчев става шампион в категория до 67,5 килограма с уникални световни рекорди и смазваща преднина пред конкурентите. След последния си опит Ангел прави задно салто, което се превръща в неофициална емблема на Олимпиадата. Режисьорът Борислав Колев лично ще представи своя филм, а в Дома на киното очакваме бивши и настоящи спортни величия. След прожекцията в София филмът тръгва из страната.

„Младост” на виртуозния режисьор Паоло Сорентино с наградата за най-добър филм и режисьор на ЕФА ще гледаме на 18 април от 18:30. Един филм за връзките между поколенията, за общуването между тях, за мечтите, страховете, свободата.

На 25 април от 18:30 е прожекцията на най-новия филм на режисьора Камен Калев „С лице надолу”. Кино, което показва без грим физиономиите на расизма, социалното неравенство и трафика на жени чрез една човешка история. 

В единствената сряда за пролетната програма и няколко дни след Великден, на 4 май от 18:30, ще видим „Съвсем Нов завет” на белгийския режисьор Жако ван Дормел. Една евангелска сатира, без заклеймяване на религиозните вярвания, се превръща в оригинален и невероятно забавен филм.
 
В Деня на Европа, 9 май, от 18:30, ще чуем гласа на радио „Свободна Европа” и българите, работили в него, с документалния филм „Чуй” на Диана Иванова, разкриващ непоказвани досега архивни кадри.

Седмица по късно, на 16 май от 18:00, е времето за най-новия филм на режисьорския тандем Мина Милева-Весела Казакова „Звярът е още жив”. Може ли да се възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията? Филмът представя един пъзел от историята, свързана със социалистическото минало на България, която продължава да бъде замитана под килима.

„Травелатор” е най-новият филм на сръбския режисьор Душан Милич, който разказва историята на младеж, живеещ в неравностойно положение в Сърбия, намерил отдушник в това да бъде геймър. И да потегли отвъд Океана на самоубийствена мисия... Филмът ще бъде представен на 23 май от 18:30.

Едно от най-очакваните български заглавия през последната година – филмът „Жажда“ на Светла Цоцоркова, е с прожекция на 30 май от 18:30. Хармоничният свят на едно семейство се разбива, а любовта е подложена на изпитание. Наред с международното признание от много фестивали по света, „Жажда” получи и наградата за най-добър български игрален филм на 20-ия юбилеен София Филм Фест през март.

Помитащата реалност в съвременна Русия и борбите на „малкия човек” със системата и управниците ще видим на 6 юни от 18:00 в „Левиатан” на Андрей Звягинцев. Следва „Моята майка“ на италианския майстор-режисьор Нани Морети – топъл, човешки филм за раздялата с живота и как живеем с нея, на 13 юни от 18:30. Носителят на „Златна Палма” от Кан 2015 „Дийпан – съдбата на бежанеца” на режисьора Жак Одиар пък е повод да заговорим за бежанската тема, безспорно актуална и днес – прожекцията е на 20 юни от 18:30.

Програмата ще бъде закрита на 27 юни от 18:30 с българския „Събирач на трупове” – страхотна мистериозна история с участието на Теодора Духовникова, Михаил Билалов, Стоян Радев, Лидия Инджова, Стефан Щерев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови