Проф. Анри Кулев бе отличен с приза 'Карикатура' за цялостно творчество

Наградата на Съюза на българските художници получи проф. Иван Веселинов

OFFNews 04 април 2023 в 21:09 1238 0

Анри Кулев

Снимка Facebook

Анри Кулев

Проф. Иван Веселинов и проф. Анри Кулев бяха отличени от Съюза на българските художници (СБХ) на церемония, състояла се тази вечер.

Наградата на СБХ беше дадена на Веселинов, а призът на секция „Карикатура“ за цялостно творчество беше връчен на проф. Анри Кулев. Сред отличените бе и Диляна Николова, на която беше връчено отличието "Доньо Донев" на Столична община.

За първи път бяха връчени и награди за детско творчество в областта на смешната рисунка и карикатурата, като участие са взели над 200 деца с повече от 300 творби. Първа награда в категория „Златен бодил“ (13-16 г.) взе 14-годишната Божидара Михайлова. В категорията от 9 до 12 години наградата „Златно трънче“ спечели Ирина Манева. Тя е на 12 години.

Водещ на събитието бе Валери Александров, председател на секция "Карикатура" към СБХ.

По време на церемонията бе открита за 48-и път и Националната изложба на карикатурата в галерията на Съюза на българските художници, в която за първи път са включени и рисунки на деца. В експозицията са показани само творби от последната година, отразяващи събития в обществения и политическия живот в България, по света, както и вечните теми в човешките взаимоотношения.

Тази година бе учредена и наградата на вестник "Трета възраст" - "Весел Рентиер" за доайен в областта на карикатурата. Тя бе връчена на карикатуриста Борислав Златанов, баща на образа на веселия рентиер от хумористичната страница на вестника. С активна гражданска позиция, свои карикатури - плакати Борислав Златанов носеше на всички митинги - шествия в София срещу кабинета Борисов.

В експозицията са показани рисунки на Александър Симов, Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Анри Кулев, Борислав Златанов, Валентин Георгиев, Валери Александров– Валекс, Владимир Спасенков, Гален Иванов, Галина Павлова, Генчо Симеонов, Дилян Дочев, Диляна Николова, Димитър Атанасов – Димат, Евгени Начев, Ивайло Цветков, Ириен Трендафилов, Ирина Китанова, Калин Николов, Луиза Хамел, Любомир Михайлов, Майя Чолакова, Маргарита Янчева, Марина Горелова, Марио Иванов, Милко Диков, Мирослав Божков, Никола Георгиев – Кайо, Пенчо Кунчев, Радослав Маринов, Росен Йорданов, Силвия Ганчева, Светлин Стефанов, Стоян Дечев, Теменуга Джурова, Христо Недялков - Хри100 и Цветан Павлов, Цочо Пеев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews