Приказка в сегашно време е темата на националния литературен конкурс

И децата покоряват светове! Изпрати своята приказка до 15 януари

OFFNews 11 януари 2023 в 17:17 1910 0

Приказка в сегашно време

Снимка Шанс за децата и природата на България

Приказка в сегашно време

Един от най-важните таланти ще класира деветият национален конкурс с тема „Приказка в сегашно време“ - талантът да се живее в приказка. „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш“, призовават организаторите от фондация „Шанс за децата и природата на България“.

По думите им темата предизвиква младите пишещи хора в страната да използват своето въображение, като съчетаят фантастичното и приказното с актуалността на съвременността. В конкурса могат да участват автори на възраст между 15 и 20 години. Те трябва да изпратят своя приказка, която не е публикувана.

„За любовта към приказките вярваме, че възрастта не е от значение, затова отправяме провокация към младежите да се обърнат към детето в себе си и да сътворят на хартия един приказен съвременен свят“, коментира Лилиана Славова, председател на „Шанс за децата и природата на България“.

Крайният срок за изпращане на творбите е 15 януари, а финалистите ще бъдат обявени на 6 февруари.

Победителите се избират от тричленно жури. Негов председател е журналистката, актриса, продуцент и преводач Искра Ангелова. Тя е завършила българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след като печели Националната олимпиада по литература. Учила е актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и има магистратура по телевизионна и радио журналистика от университета „Емерсън" в Бостън. Фулбрайтов специализант, Ангелова е работила като продуцент в сутрешния блок на националната телевизия CBS в Ню Йорк, като сценарист, главен редактор и водещ в сутрешните блокове на бТВ и Нова телевизия. Създател и автор е на авторски телевизионни формати, сред които е обичаното и популярно културно токшоу „Нощни птици“ по БНТ, което тя прави 14 години за Обществената телевизия.

В журито е и писателката и преводачка Елена Павлова. Тя има 11 публикувани книги под свое име или псевдоним. Участва също в алманаси и сборници. Сред почитателите на книгите-игри е позната като Върджил Дриймънд и има над 25 издания.

Третият член на журито е Добрина Топалова, спечелила престижната национална награда "Даскал Ботьо Петков" за 2018 г. Тя е автор на няколко монографии, публикации, рецензии, изследвания и статии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews