Приходите от музика у нас падат обратно на световната тенденция

08 април 2013 в 14:04 1879 0

Световната музикална индустрия отчете лек ръст на приходите за 2012 г. СНИМКА: sxc.hu
Световната музикална индустрия отчете лек ръст на приходите за 2012 г. СНИМКА: sxc.hu

Приходите за музикалната индустрия у нас през 2012 г. са намалели въпреки световната тенденция за леко покачване.

Това отчита годишният доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), разпространен от Българската асоциация на музикалните продуценти. Той обхваща 49 национални пазара.

Двата основни акцента за 2012-а са нарастващата популярност на абонаментните услуги и важната роля на развиващите се пазари.

Общите приходи от продажби на музикални записи в световен мащаб са се увеличили с 0.2% през изминалата година и така 2012 става първата от 1999 г. насам, в която се отчита растеж. Увеличението е налице при дигиталните продажби, приходите от колективно управление на права и от синхронизация. Изключение от тенденцията на ръст правят единствено физическите продажби. В статистиката не се включват приходи от концерти и участия.

Как изглежда ситуацията у нас?

„Прегледът на ситуацията в България показва, че оставаме далеч от положителните тенденции на световния музикален пазар”, коментират от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Спадът в продажбите за 2012 спрямо 2011 г. е 13,2 процента

Пазарът у нас не следва глобалните тенденции за възход на дигиталните продажби, които формират едва 16 % от общите приходи (за сравнение, в световен мащаб този процент е 35%).

Другата специфика на българския пазар е сериозният дял на приходите от колективно управление на права – 39% спрямо 6% в световен пащаб, което прави ролята на съответните дружества още по-отговорна, коментират от БАМП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови