Ричард Клайдерман с концерт в София

Бистра Величкова 28 март 2013 в 14:51 6536 2

Ричард Клайдерман. Снимка: Уикипедия
Ричард Клайдерман. Снимка: Уикипедия

Ричард Клайдерман ще зарадва българската публика с концерт в София на 5 април (петък). Музикалното събитие ще се проведе от 19.30 ч в Зала 1 на НДК.

Френският пианист Филип Паже, по-известен с псевдонима си Ричард Клайдерман, ще свири пред българската публика за четвърти път. Оркестърът на "Класик ФМ Радио" ще му акомпанира.

"Обичам българската публика. Много съм щастлив, че отново ще имам възможността да свиря в тази така прекрасна страна. За мен е удоволствие да работя с оркестъра на "Класик ФМ Радио", чийто музиканти са невероятни", каза пианистът.

Ричард Клайдерман, чиято огромна заслуга е възраждането в световен мащаб на интереса към пианото, има в програмата си годишно 73 концерта, 1 от които в България. В дискографията на пианиста стоят внушителните 276 златни и 70 платинени албума, но голямото приключение, което той дава на своите фенове, е живото концертно изпълнение.

Продажбата на билети за концерта в София стартира още през ноември. Цените на билетите са от 30 до 70 лева и могат да се купят в мрежата на www.Ticketsbg.com, на касата на" Кантус Фирмус" в зала "България" и касите в билетния център на НДК.

Легендарният музикант пристига у нас по покана на "Кантус Фирмус". 

Филип Паже (на френски Philippe Pagès), по-известен с псевдонима си Ричард Клайдерман е роден на 28 декември 1953 г. в Париж, Франция. Издал е множество албуми, включващи разнообразна по вид музика, от мелодии на популярни песни до класически изпълнения на пиано. Най-честите творби, представяни от него, са композициите на Бетовен, Шопен и Моцарт. Повечето от неговите записи се фокусират върху популярната музика и оркестровите аранжименти на добре познати романтични песни в частност.

Започва да се учи да свири на пиано на 6-годишна възраст, неговият баща е учител по пиано и негов преподавател.

Приет е в музикалната консерватория в Париж на 12 години, а четири години по-късно печели своя първи приз. Предсказана му е многообещаваща кариера като класически пианист, но за всеобщо удивление той решава да се занимава със съвременна музика. В това време неговият баща заболява сериозно и той става неспособен да поддържа сина си материално. В тези условия Ричард намира работи като акомпаньор.

Животът му се променя драматично през 1976 година, след като записва първата си популярна песенБалада за Аделина — композирана от френския музикален продуцент Пол дьо Сеневил. Мелодията става изключително успешна, тъй като е продадена в 22 милиона копия в 38 страни. Оттогава Клайдерман записва над 1000 мелодии, като се счита, че той е сред най-успешните инструментални звукозаписни творци в света, с продадени 70 милиона албума в световен мащаб. Във върха на кариерата си прави 200 концерта за 250 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!