Препоръчваме ви: 'За Първото българско царство: Отшелника'

Зарина Василева 20 май 2019 в 07:37 2663 0

История и чудотворства, светци и грешници, грях и изкупление – всичко това на една сцена. Но нито ювелирната сплав на многопластовите теми, нито хипнотизиращият реализъм на героите, нито неподозираната дълбочина на човешката душа, до която зрителят успява да достигне, са най-изумителните качества на този спектакъл.

Това, което довежда публиката до истински захлас е осъзнаването, че сцената на Народния театър е изключително малка за таланта на едно 12-годишно дете. Валентин Петров не само е научил един много дълъг и много сложен монолог, не само се справя брилянтно със специфичния диалект, но и всяка изречена от него дума резонира във всяко негово движение и изражение. Хармония, която трудно постигат дори най-талантливите актьори със солиден стаж на сцената.

Не остава сам в изпълнението си пленителният Валентин. Цялата габровска трупа – една от най-младите в страната – е въоръжена с огромна смелост и внушителен талант в този мащабен спектакъл, разкриващ една значителна историческа територия, съпътствана от пламенната духовност и необятната интимност на вярата.

Многоспектърният поглед към едни чисто човешки истории превръща дори историческите факти от сива статистика в огнище от деяния. Деяния, за които всеки рано или късно бива осъден или възнаграден. Дори и тези, за които историята е далечна и абстрактна или все още неразбираема (визирам радостния факт, че в залата имаше и много деца), с лекота могат да уловят пулсациите на представлението, да ги пречупят през собственото си познание и да разберат, че най-важното, което имат е способността да видят доброто около тях.

Живописността, мащаба и силните внушения на представлението са обясними. Харизматичният скулптор, художник и режисьор Петринел Гочев не е изоставил нито едно от амплоата си и те са негови основни сетива в този спектакъл. Представлението е живо, въздействащо, редящо като изложба сезоните на човешката душа и вкаменяващо в скулптури нейните разпятия.

„За Първото българско царство: Отшелника” е напомнящ спектакъл, казва Петко Койчев - директор на Габровския драматичен театър "Рачо Стоянов". Напомня ни, че не сме сами.

А ние напомняме, че можете да го гледате тази вечер от 19.00 ч. на голяма сцена в Народния театър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови