"Преоткритото време" ще е темата на фестивала-целувка между литературата и киното Cinelibri през есента

100 години от смъртта на Пруст вдъхновяват мотото

OFFNews 13 юли 2022 в 13:45 1462 0

Cinelibri

Снимка Cinelibri

Фестивалът ще се проведе между 8 и 30 октомври

Осмото издание на "Синелибри" ще е между 8 и 30 октомври под мотото "Преоткритото време", съобщават от екипа на кино-литературния фестивал. Идеята за времето и непреходните послания на киното и литературата е на Радослава Боор и студио "Слава“.

Мотото "Преоткритото време" отбелязва 100 години от смъртта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм, автор на монументалния роман "По следите на изгубеното време". "Преоткритото време“ е заглавието на седмия, последен том, където мъчителните мисли и безсъници на героя намират упование в творческия процес, единствен антидот срещу невъзвратимо еднопосочния времеви ход.

Идеята за "уловеното време" е вдъхновена от творчеството и философските прозрения на режисьора Андрей Тарковски. Защото голямото кино майсторски манипулира времето и ловко го запечатва на целулоидна лента: "Човекът, който отива на кино, отива там заради времето: изгубеното или пропуснатото, или за онова време, което не е намерил". Това е и второто измерение на ключовата визия на фестивала, изразено символично с кинолента, допълват от "Синелибри".

По думите им чрез тази комплексна визия фестивалът защитава идеята, че красотата и съвършенството на една художествена творба или на едно интелектуално постижение не могат да загубят ценността си с времето.

Всички тези идеи ще бъдат вложени в една богата, безкомпромисна откъм качество програма, увенчана от церемонията по откриване на 8 октомври в зала 1 на НДК и обещаваща 23 дни кино-литературно безвремие, събрало в себе си 60-те най-добри филмови адаптации на изминалата година, обобщават организаторите.

Освен в София, осмото издание на "Синелибри" ще гостува в още шест града - Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Програмата ще се реализира с подкрепата на Столичната община, Националния филмов център, съответните общини и със съдействието на партньори и съмишленици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!