''Последният гларус'' на Тонислав Христов и ''Следа'' на Аспарух Петров са големите победители на ''Златен ритон''

OFFNews 22 декември 2023 в 12:00 1439 0

Златен ритон 2023

Снимка Златен ритон 2023

Златен ритон 2023

„Последният гларус“ на Тонислав Христов и „Следа“ на Аспарух Петров са големите победители от „Златен ритон“ тази година. Наградите от фестивала за документално и анимационно кино бяха раздадени на 21 декември в Пловдив, съобщават от Националния филмов център (НФЦ).

Журито бе оглавено от Теодора Димова – писател, и членове Геновева Димитрова – кинокритик, Петя Накова – режисьор, Свилен Димитров – аниматор и Йоханес Артинян – визуален артист и уеб дизайнер.

Двете големи награди единодушно се присъждат на „Последният гларус“ за оригиналното отразяване на съвременното ни живеене чрез перипетиите на симпатичен маргинал, и на „Следа“ за професионализма и вълнуващия минимализъм.

Специалните награди са за „Следеният човек“ на Димитър Коцев-Шошо за лекотата, с която е разработена травматична за българската история тема, и за пълнометражната анимация „Меко казано“ на Анри Кулев за прекрасната адаптация на детския свят на Валери Петров.

Община Пловдив отличава „Моралът е доброто“ на Веселин Диманов за дълбоките етични послания, които филмът отправя към следващите поколения и анимационния филм „Флорентинска нощ“ на Сотир Гелев за красивата, оригинална атмосфера и визия.

Наградата за сценарий е за „1200 страници болка“ на Атанас Киряков за ярко разказаната история на колоритна личност, противопоставила се на комунистическия режим, за операторско майсторство: на Веселин Христов за живописната и всевиждаща камера в „Герой на нашето време“ на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, за режисура на „Моят чичо Любен“ за виталната и остроумна работа на Никола Бошнаков и Георги Стоев-Джеки.

Наградата за художник-постановчик в анимационното кино е за Димитър Димитров за визуалното богатство в „Артистът“, „Война“ и „Дъщерята на художника“. За дебют са отличени „Нямаш място в нашия град“ на Николай Стефанов за живото и темпераментно изобразяване на силов аспект от съвременната ни действителност, и Спартак Йорданов за „Обезличаване“ за умелите превъплъщения на духа и завладяващия ритъм.

Почетни грамоти получават „Отскубнати до корен“ на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов за откривателството на една фамилия, репресирана от тоталитарния режим и напълно забравена до този момент, „Три птици“ на Мария Николова за въздействащото и органично смесване на различни техники, „Оловният войник“ на Костадин Бонев за виталното и плътно изобразяване на рок действителността от 80-те години на 20 век, и „Да намериш дом“ на Мария Станишева за сърдечно разказаната житейска история на момиче от социалните низини.

Раздадени са и специалните награди на гилдиите и професионалните организации. Наградата на асоциация „Академика 21“ е за филма „Забрава“ на режисьора Валентина Фиданова-Коларова, на „Аудиовидео Орфей“ (за дебют) на Веселин Диманов и филма „Моралът е доброто“, на Националната филмотека за „Киноекстремисти“ на Станислав Дончев и Теодора Стоилова-Дончева, на СБФД за „Моралът е доброто“, на гилдия „Критика“ за „Да летиш с плавници“ на режисьора Мария Аверина и „Лодка в дъжда“ на режисьора Йоана Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки