Показват ъндърграунд културата на прехода в изложба във водната кула в Лозенец

ОFFNews Последна промяна на 04 септември 2017 в 16:29 3201 1

Творящата в Австрия художничка Боряна Венциславова ще представи изложба, посветена на годините на прехода и тогавашната ъндърграунд култура у нас.

„Ние сме част от колекция“ ще бъде изложена в най-новото галерийно пространство в София – галерия "+359", която ще отвори вратите на водната кула в Лозенец за годишната изложба за съвременно изкуство на посолството на Австрия в България.

Изложбата може да бъде посетена от 14 септември до 22 октомври.

В своята самостоятелна изложба Боряна Венциславова прави своеобразна равносметка. Тя живее и работи в Австрия и има многобройни международни участия, но никога не губи връзка с времето и мястото, които са оказали силно влияние върху личността и практиката и на артист. Нейните инсталации, фотографии, обекти и видeа, които се сливат с пространството на водната кула, са своеобразен личен разказ за 80-те и 90-те години на миналия век. Периодът съвпада за поне две поколения с прехода от детството към юношеството, към емоционалната нестабилност на тинейджърството.

Преходът у нас има всички белези на "исторически пубертет": анализиран е от политолозите и социолозите като период на незрялост в публичната сфера, деформиран от политически мутации и икономическа нестабилност. Промените обявиха нови идоли и събудиха младежкия ентусиазъм, който накара мнозина да излязат на улицата, а после донесе и икономическа депресия.

Противоречията и контрастите на периода имаха своята хибридна и самоделна естетика. Фетишите на младежката култура миксираха петолъчката с ярките символи на консуматорския рефлекс, старите кубинки на пънковете с навлизащите лъскави предмети от “чужбина”. 90-те оформиха и символична топография, начертана от многобройните обувки изтъркани между кино "Дружба", Кравай, Аптека или “Калното”.

Личният прочит на Боряна Венциславова - поетичен и фрагментарен като самата епоха, се разтваря в колективните спомени на мнозина. Редуващите се ентусиазъм и апатия, уейв музиката, приватизация, крилати фрази и драсканици - образи вплетени в тъканта на дългия и опърпан преход до настоящето.

Плавно завръщане назад в годините прави и умишлено заимстваното име на изложбата от песента на иконичнитe за българския ню уейв - група "Нова генерация" – „Част от колекция“.

За самото откриване акомпанимент на създадените от Боряна Венциславова произведения ще направи също прословутият от годините на уейва у нас - "Виолетов генерал" – Джули, под псевдонима DJ Schnorchel Mechaniker.

Откриването ще продължи с тематично уейв парти в бар Tell Me на ул. Иван Вазов 12.

А на 30-ти септември от 18:30 ч. посетителите могат да се срещнат с автора на изложбата и да участват в кураторска обиколка и дискусия върху произведенията. Това ще бъде последвано от първия от много години насам концерт на група Виолетов Генерал, които ще застанат отново заедно пред публика и ще изпеят емблематичните си парчета в двора на галерията.

Откриване „Ние сме част от колекция“: 13.09, 18:30 ч.