Показаха над 3600 антики, спасени от ДАНС (галерия)

OFFNews 26 юни 2014 в 17:34 3130 0

Снимка Сергей Антонов

Над 3600 ценности от национално и световно значение, спасени при съвместна операция на ДАНС и италианските карабинери бяха представени днес с галерия „Средец“ от министъра на културата Петър Стоянович и председателят на ДАНС Владимир Писанчев.

В церемонията участваха и заместник-министърът на културата Велислава Кръстева, зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Задържаните предмети и монети се показват за първи път пред след връщането им в България в края на април тази година. 

„Спасяването стана възможно благодарение най-вече на усилията на органите на ДАНС и с експертната помощ на Министерството култура, затова ще предложа на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров да се направи една зала в НИМ, която да носи името ДАНС и там да са изложени всички културни ценности, спасени от незаконен трафик и върнати на българската държава през последните месеци”, каза министърът на културата Петър Стоянович. 

Владимир Писанчев пък изтъкна, че спасяването на културните ценности от национално и световно значение е резултат от една сложна съвместна операция на ДАНС и на звеното за борба с трафика на културни ценности към Корпуса на карабинерите на Италия, с което нашите органи работят все по-успешно и резултатно.

"Задържаните предмети и монети, които са над 3600, са с изключителна стойност и голямо значение за българската култура.Всичко, което спасяваме за българската култура и история, е част от нас, следователно е и част от националната сигурност”, каза още председателят на ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!