Почина Тони Морисън - първата афро-американка с Нобелова награда за литература

OFFNews Последна промяна на 07 август 2019 в 09:11 2145 0

На 88-годишна възраст почина известната американска писателка Тони Морисън, носителка на Нобеловата награда за литература за 1993 година, предаде АП, цитирана от БТА.

Морисън се е споминала в понеделник вечерта в Медицинския център „Монтефиоре“ в Ню Йорк. Тя е първата чернокожа авторка, удостоена с Нобелова награда. Шведската академия я отличи с високото отличие за нейния поетичен език и за „визионерската ѝ сила“.

За романа „Възлюбена“, разказващ за избягала робиня, която убива малкото си дете, Морисън е отличена с наградата „Пулицър“ за 1988 г. Сред най-известните ѝ книги са „Най-синьото око“, „Сула“, „Песента на Соломон“, „Възлюбена“, „Джаз“.

Действието на романа "Възлюбена" се развива през американската Гражданска война и е базирано на истинската история на жена, която убива 2-годишната си дъщеря, за да не бъде поробена. Главната героиня по-късно е заловена преди да отнеме и своя живот. В затвора я посещава призракът на дъщеря й, който тя кръщава именно "Възлюбена", съобщава БНТ.

През 2015 г, Тони Морисън споделя, че е написала една трета от романа, преди да реши да включи призрака "Възлюбена" в него. Образът поставя под въпрос моралните ценности и и правилността на действията на майката.

Книгата е екранизирана през 1998 г. с участието на Опра Уинфри в главната роля.

Романът е част от трилогия, която засяга въпроса за любовта и на какво са готови хората, за да я защитят на фона на расовата дискриминация през 20-ти век в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови