Почина Грег Лейк от King Crimson и ELP

ОFFNews 08 декември 2016 в 18:40 7891 2

Грег Лейк.

Грег Лейк, вокалистът на групите King Crimson и Emerson, Lake and Palmer (ELP) и смятаният за един от бащите на прогресивния рок, е починал на 69 години след битка с рака, предаде Би Би Си.

Новината идва 9 месеца след кончината на друг член на ELP - Кийт Емерсън. Кийбордистът се самоуби с пистолет. 

Лейк е роден във Великобритания, където получава първата си китара на 12 години и започва да се учи да свири. През 1969 г. формира групата King Crimson със своя състудент Робърт Фрип. Първият им албум създава стандарта за прогресивната рок музика и е високо ценен от критици и фенове. 

След разпадането на групата певецът и басист е поканен от Емерсън да участва в новата му група - Emerson, Lake and Palmer, която прави своя дебют през 1970 г. Необичайното за нея е, че смесва тежки китарни рифове с класическа музика. Заедно те записват няколко хитови албума.


Живите изпълнения на ELP се отличават с ярки светлинни ефекти и театрални препратки, като важен елемент е съществото Таркус - наполовина танк, наполовина броненосец, което излиза на сцената за около 20 минути по време на песните.

Групата продава над 48 милиона албума и продължава да влияе на музикалната сцена дори след залеза си в края на 70-те години. 

"Най-великата музика е създадена за любов, не за пари", пише в сайта си Лейк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

2

Red or Dead

08.12 2016 в 19:16

Сега се сетих, че тази година се спомина и Кийт Емерсон....това е най-тъжната година за ЕLP и всички фенове на най-великата група комбинирала съвършено класическа и рок музика......нека ги поменем с един техен шедьовър.....

https://www.youtube.com/watch?v=xKvGVVpj9jQ

12013

1

Holden

08.12 2016 в 18:58

C'est la vie...R.I.P.
 
X

Да помогнем на украинските деца!