Победителят на Евровизия Немо беше посрещнат като герой в родината си

OFFNews 13 май 2024 в 14:02 6670 4

Nemo

Снимка Getty images

Nemo

Победителят от тазгодишния конкурс за песен „Евровизия“ Немо бе посрещнат като герой в родината си, предадоха АФП и Асошиейтед прес.

Немо, който е на 24 години, е от Швейцария, но живее в Берлин. В неделя вечерта изпълнителят пристигна в Цюрих.

Той е първият небинарен победител в конкурса - не се определя еднозначно като мъж или жена.

Феновете го посрещнаха с развявяващи се знамена. На едно от тях беше написано посланието „Ние съществуваме, ние настояваме, ние сме упорити“, като препратка към борбата на небинарните хора за признаване на тяхната идентичност. Друг плакат гласеше „Жена, мъж, човек“ на немски език.

Немо спечели конкурса с песента The Code, която описва пътя му към осъзнаване на половата му идентичност.

Швейцария победи Хърватия, Украйна, Франция и Израел. Присъствието на израелската участничка Еден Голан предизвика сериозни спорове в момент, когато страната воюва срещу "Хамас" в ивицата Газа, след кървавото нападение на палестинската групировка в Израел на 7 октомври миналата година.

Европейския съвет за радио и телевизия, който организира събитието, изчисли, че над 160 милиона души са гледали песенния конкурс за 2024 г., което беше излъчено на живо в 37-те държави, участващи във финала.

Кончита Вурст от Австрия, представляваща LGBTQ+ общността, спечели конкурса през 2014 година.

Привърженици на Немо го чакаха на летището в Цюрих, а когато той се появи, всички ръкопляскаха. Певецът се присъедини към група фенове, които скандираха „Ние нарушихме кодовете“, „Ние съществуваме“ и прегърна почитател, облечен в тениска с надпис „Защитете транссексуалните деца“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Gog

14.05 2024 в 09:07

Не обиждайте артиста с този мъжки род навсякъде. Това е "То". Понеже не е ясно какво е. Вероятно е и да не е наясно какво точно иска, но очевидно го иска много силно.

2415

3

Пустиняк

13.05 2024 в 22:09

Що си дава зор да пее?! Да беше излязъл на сцената с плакат:"Гейове от всички страни съединявайте се ( ;) ) и гласувайте за мен!"

400

2

демотиватор

13.05 2024 в 15:35

Може би требваше у заглавието да пише
"...посрещнат(а) като героиня в родината си",
кат го гледам така де, човека... (ジ)

1000

1

sidnikam

13.05 2024 в 14:28

Моля да ме извините, от старото поколение съм, но днес разбрах, че има небинарен и какво означава. За което благодаря за пояснението. И все пак не разбрах по документ за самоличност като какъв пол трябва да бъдат вписани такъв тип хора.