Петиция: Спасете оперните певци на България

OFFNews Последна промяна на 02 декември 2020 в 10:18 2434 0

Петиция за спасяването на оперните певци в България инициира тенорът от Националната опера Петър Костов след смъртта на световноизвестния оперен певец Камен Чанев. Поводът за нея е възможността оперните театри и филхармоничните оркестри да изнасят представления, както и театрите при 30 процента заетост на залите.

До момента около 350 души са подписали петицията за спасяване на оперните певци на България. Сред тях са изпълнители от цял свят, които призовават оперните сцени да бъдат затворени.

„Тази петиция е върхът на айсберга, на лични съобщения получавам много голяма подкрепа... При нас кипеше безпределен творчески ентусиазъм, докато трябваше да останем в базовия лагер. Трябваше да провеждаме по-консервативна политика“, сподели Костов пред БНР.

Той подчерта риска, на който са подложени всички, заети в оперното изкуство, от заразяване с коронавируса.

Ето какво гласи петицията:

„Уважаеми колеги, уважаема публика и почитатели на оперното изкуство, преди броени часове ни напусна големият наш оперен изпълнител тенорът Камен Чанев! За огромно съжаление, той е един от четиримата починали колеги, за които знаем! За нас статистика няма и никой не я води! Те се заразиха с Ковид -19 в опит да се провеждат репетиции, оперни спектакли и премиери по време на пандемия. В България, за разлика от почти цяла Европа, оперните театри останаха активни и отворени.

Освен това спектаклите се провеждаха цялостно - с пълни хор, оркестър и солисти, които няма как да използват лични предпазни средства по време на представленията , а да кажем честно и на по мащабните репетиции. Всичко това доведе до множество случаи на инфекция от коронавирус, най-вече сред певческия състав и при духовите инструменти в оркестъра.

Тъй като е известно, че с пеенето и свиренето на духов инструмент се поема значително количество въздух, евентуалната концентрация на вируса, който биха поели този тип изпълнители, е в пъти над останалите артисти. Има множество изследвания, едно от които на британското Министерство на здравеопазването, които еднозначно посочват, че при интензивно пеене се отделят 20 пъти повече аерозолни капчици, отколкото при нормално говорене. Освен това вирусът, отделен при пеене, остава в пъти по-дълго вирулентен в обща среда на репетиции и спектакли. Поставяме линк, за да проследите какво е мнението на британското правителство относно пеенето на много хора заедно.

https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-suggested-principles-of-safer-singing/covid-19-suggested-principles-of-safer-singing 

Надяваме се, че отговорните институции ще дойдат на себе си и ще преценят в полза на певческото богатство на България, отвъд тесния интерес на определени административни кръгове и групи, които не участват пряко на първа линия в творческия процес. Не дишат един срещу друг с пълни гърди без лични предпазни средства! Подпишете петицията! Нека певците на България бъдат включени в списъка за приоритетно ваксиниране, както лекари, учители и полицаи, но до тогава нека останат на сигурно вкъщи. Нито един артист не желае да е далеч от публиката си. Всички искаме да творим и радваме публиката, да работим, да заслужим заплатите си, но е недопустимо да заплащаме кръвен данък заради това. Подпишете в памет на Камен Чанев и на колегите ! Нека бъдем спасени !”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови