Световноизвестният оперен певец Камен Чанев изгуби битката с коронавируса

OFFNews 26 ноември 2020 в 17:15 5272 0

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев почина едва на 56 години от коронавирус, съобщава БНТ. Той беше приет за лечение в болницата в Стара Загора, а негови приятели търсеха реконвалесцентна кръвна плазма за лечението му.

Камен Чанев е роден на 27 август 1964 г. в Сливен. Той беше най-успешният български тенор с международна кариера - солист на Националната опера и балет в София и на Пражката опера, Чехия. Завършил е Държавната музикална академия в София. Специализира в Римската академия за изкуство и култура при Борис Христов.

Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов. Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса „Йоси Бьорлинг“, Швеция.

Репертоарът на певеца е разнообразен и включва над 30 главни роли (“Аида”, “Дон Карлос”, “Травиата”, “Риголето”, “Селска чест”, “Палячи”, “Трубадур”, “Мадам Бътерфлай”, “Тоска”, „Риголето”, „Кармен” и др.), както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения „Девета симфония” на Бетовен, "Реквием” на Моцарт, Верди и Дворжак, "Стабат матер” на Росини, "Симфония №8” на Малер и др.

Поклонението пред паметта на Камен Чанев ще е на 28 ноември от 10.00 до 13.00 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора.

Поклон пред светлата му памет!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови