"Паметникът "1300 години България" е културно наследство"

OFFNews 22 август 2015 в 21:03 5851 9

Проф. д-р арх. Тодор Булев.

"Паметникът „1300 години България” трябва да се експонира пред обществото, включително с възможности за развитие и трансформация на художествените идеи".

Това заяви за "Фокус" кандидат за кмет на район „Люлин” от БСП и архитект на района през 1987 – 1992 г. проф. д-р арх. Тодор Булев.

Според него монументът е "част от цялостен комплекс, който е в процес на обявяване като част от културното наследство от този период".

"Той е част от голям градски ансамбъл като неговото поставяне е свързано с развитието на града в южна посока, където е бил търсен нов културен център на столицата", смята той.

Булев изтъква, че "като цяло" паметникът не е идеологически обременен за разлика от този на Бузлуджа, но гражданите просто не са го харесали.

 „В момента той представлява на пръв поглед руина и това допълнително засилва негативното отношение към него, което паметникът не заслужава. Той носи в себе си белезите на модерно архитектурно мислене, въпреки че е като руина, и в този си вид има своето символично значение”, подчерта архитектът.

Той философски заключи, че естетическата му концепция не бива да бъде отричана, а вместо това в неговото състояние трябва да бъде съгледан образът на катастрофата, сполетяла обществото като цяло.

"Бузлуджа и паметникът „1300 години България”, които са различни обекти като профил, въпреки че са приблизително от едно и също време, илюстрират като проблематика нашето отношение към това, което приехме 1990 година”, изтъкна той.

Припомняме ви, че проф. д-р арх. Тодор Булев е проектант на ремонта на столичния пешеходен булевард "Витошка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!