Quantcast

"Паметникът "1300 години България" е културно наследство"

OFFNews Последна промяна на 22 август 2015 в 21:03 4806 9

Проф. д-р арх. Тодор Булев.

"Паметникът „1300 години България” трябва да се експонира пред обществото, включително с възможности за развитие и трансформация на художествените идеи".

Това заяви за "Фокус" кандидат за кмет на район „Люлин” от БСП и архитект на района през 1987 – 1992 г. проф. д-р арх. Тодор Булев.

Според него монументът е "част от цялостен комплекс, който е в процес на обявяване като част от културното наследство от този период".

"Той е част от голям градски ансамбъл като неговото поставяне е свързано с развитието на града в южна посока, където е бил търсен нов културен център на столицата", смята той.

Булев изтъква, че "като цяло" паметникът не е идеологически обременен за разлика от този на Бузлуджа, но гражданите просто не са го харесали.

 „В момента той представлява на пръв поглед руина и това допълнително засилва негативното отношение към него, което паметникът не заслужава. Той носи в себе си белезите на модерно архитектурно мислене, въпреки че е като руина, и в този си вид има своето символично значение”, подчерта архитектът.

Той философски заключи, че естетическата му концепция не бива да бъде отричана, а вместо това в неговото състояние трябва да бъде съгледан образът на катастрофата, сполетяла обществото като цяло.

"Бузлуджа и паметникът „1300 години България”, които са различни обекти като профил, въпреки че са приблизително от едно и също време, илюстрират като проблематика нашето отношение към това, което приехме 1990 година”, изтъкна той.

Припомняме ви, че проф. д-р арх. Тодор Булев е проектант на ремонта на столичния пешеходен булевард "Витошка".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.08 2015 в 01:48

Тъкмо си помислих, че е нечие меродавно мнение, и се приготвих да го оспорвам, когато видях, че въпросният акад. проф. д-р инж. от Северозападната Магнаурска Школа бил кандидат на БСП. Не си заслужава усилията.

23.08 2015 в 14:51

ПАМЕТНИКЪТ НИТО Е КУЛТУРНО, НИТО Е НАСЛЕДСТВО!

23.08 2015 в 13:44

"Културно" наследство, хе-хе

23.08 2015 в 09:22

Такива неща трябва да се разпространяват - да виждат хората какво точно означава комунистическо малоумие.

OFFNev, хубаво е, че от време на време ни развеселявате с глупостите, изречени от комундетата, но моля все пак не прекалявайте. ;-))))

23.08 2015 в 08:23

Цялата тази професорска плява не струва и пет пари! Най-напред това чудовище няма нищо общо с България и нейните 1300 години, освен маниашкото желание на комунягите да се увековечат на всяка цена. "Като цяло..." това е идеологически обременен паметник, натоварен с комунистическо нахалство. Естетиката и "модерността" му са такива, че народът светкавично му даде правилното име, впоследствие претърпяло няколко изменения, но всички - право в целта. "...на пръв поглед руина...", "...като руина..." - ами не е на пръв поглед и не е "като". И на втори и на осми поглед е безобразие. Нека Старчев си го харесва, нека си го вземе вкъщи или да го подари на Северна Корея - ние НЕ ГО ИСКАМЕ!!! Разни проф.дър хър мър и пр. да не ни пудрят мозъците, а да се научат къде се правят кенефи! Нещастник! Поредният "професор"! По-лошото е, че винаги се намира кой да им даде трибуна да лъготят като дърти циганки, защитавайки най-очевидните естетически престъпления на соцмодерна! - НЛОто на Бузлуджа и осмоъгълния петохуйник. А, профът бил от БСП??? Нещо неясно?

Поздрав!

23.08 2015 в 05:04

"Паметникът „1300 години България” трябва да се експонира пред обществото"??? Че малко години ли беше "експониран" ? Нагледахме му се. Общонародното му название /няма да го припомням/ датира от момента на поставянето му.Прав е Иван - да си го носи в къщи.

22.08 2015 в 22:09

Тоя дебил да си сложи още титли пред името, явно една (най-високата) не му стига. Егати комплексаря.

22.08 2015 в 22:00

хм не искам нищо от онова време, да го взима тоя и да си го носи на вилата...

22.08 2015 в 21:59

хм не искам нищо от онова време, да го взима тоя и да си го носи на вилата...