Махат "бидето" на "Витошка" при ремонта на последната част от пешеходната зона

Симона Костадинова 17 октомври 2014 в 13:16 7516 4

Фонтанът на бул. "Витоша" ще бъде демонтиран, когато започне ремонтът на последната отсечка от пешеходната зона, съобщиха от Столична община за OFFNews.

Главният архитект Петър Диков обеща още през юни, че фонтанът, който софиянци иронично наричат "бидето", ще бъде премахнат тази есен, когато трябваше да започнат и ремонтните дейности по последна отсечка от булеварда. 

Това не се случи заради обжалване на поръчката на общината за ремонта. Жалбата подаде предприятието "Софинвест" на 1 август в Комисията за защита на конкуренцията. Сега процедурата отново е задействана и се очаква другата седмица да бъдат отворени офертите за изпълнител на ремонтните дейности по булевард "Витоша".

"Фонтанът може да бъде премахнат до края на годината, ако има мека зима, или напролет догодина. Зависи колко бързо ще се намери изпълнител и дали пак ще има обжалвания. Метеорологичните условия също са от голямо значение", посочиха от общината.

"Бидето" не се хареса на софиянци още при откриването на първите две части на обновената пешеходна зона през 2013 г. Архитекти определиха фонтана като старомоден и естетически неиздържан и поискаха демонтирането му. Те подчертаха, че и изработката не е качествена и водата изтича и извън фонтана.

Самият фонтан се развали няколко пъти. Наложи се да му бъдат сменяни дюзите, за да не пръска минувачите. Сега от него изобщо не тече вода, а мозайката, с която е облепен, започна да пада.

Дълго време столичани питаха КОЙ проектира този противоречив шадраван, особено след като проектантът на първия етап от пешеходната зона - арх. Тодор Булев отрече пред OFFNews да има нещо общо с "бидето" и го определи като "опасно и нефункционално". Булев обясни, че главния архитект Диков е казал пред него, че под чертежите за фонтана стои името на арх. Антон Ватев от фирма „К2“, следователно той е автор на идеята.

Това лято кметът на София Йорданка Фандъкова отговори на недоволството срещу фонтана, като призна, че той изглежда недовършен, а от Столична община пуснаха конкурс за "освежаването" му. Бяха представени 12 проекта на студенти от Националната художествена академия, сред които бяха върху него да се сложат скулптури на чадъри, слънчев часовник и огромни пера.

От общината пуснаха анкета, в която питаха гражданите на София, кой проект им харесва най-много. Малко по-късно в нея се появи и отговор "демонтаж", който се оказа най-предпочитан от софиянци. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови