Събарят паметника до НДК (обновена)

OFFNews Последна промяна на 06 септември 2014 в 08:30 12499 16

Паметникът "1300 години България", който се намира до сградата на НДК в столицата, ще бъде разрушен.

Според БГНЕС решението е било взето на срещата на експерти с представители на Столична община пред два дни.

По тяхна информация, на негово място щял да бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни.

От няколко години паметникът до НДК е заграден поради опасност от падащи плочи и елементи от конструкцията му.

В началото на август бяха показани 11 предложения за това как да изглежда паметникът "1300 години България" и пространството около него. Един от проектите беше именно подземен мемориален комплекс в памет на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк.

Структурната композиция на паметника е дело на Валентин Старчев, арх. Александър Баров е изработил архитектурното оформление, а арх. Атанас Агура -оформлението на околното пространство.

Монументът е построен за рекордно кратките осем месеца във връзка с 1300 години от създаването на българската държава.

Открит е през октомври 1981 г. По думите на склуптора Валентин Старчев тогавашният държавен глава Тодор Живков не харесал монумента.

По-късно стана ясно, че решение за премахването на паметника не е взимано.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.09 2014 в 18:40

Аз не съм специалист по антична история, но като виждам какво става в последните 25 години и чета постовете си мисля , че българите са наследници на хуните! Софиянци не само този паметник бутнете ами и НДК, но за да ви е сигурна работата, я извикайте Генчо Бомбата за да ви каже как се взривяват паметници! Я се опитайте и Витоша да взривите, тя ви закрива кръгозора, абе давайте наред и не се прритеснявайте, на нас не ни трябват паметници, трябва ни "светло бъдеще"!

06.09 2014 в 14:58

A този летящ фалос е по-скоро паметник на мокрите сънища на създателите си отколкото на България.

06.09 2014 в 14:52

donmikele - историята я знаем, няма нужда ти да ни я разказваш

06.09 2014 в 14:32

Отдавна трябваше да се събори и на негово място да се възстанови стария мемориал. А България е на много повече от 1300 г. от както съществува в Европа с това име. Първите сведения са от 165 г. след Христа. Но е имало натиск от СССР да не се оповестяват подобни истини и да се обяви за начало на БГ държавата годината в която Канасювигий Аспарух е превзел византииската провинция Мизия и я е присъединил към България. Даже и това не съвсем точно защото е станало не през 681 г. а през 679 г. Само, че комунягите не са били готови и са преместили дата. Първоначално празненствата са били планувани за 1979 г. и за това първия ни космонавт беше планиран за тогава. А Именника на българските канове е с начало малко след Христа. Има предостатъчно сведения за историята на българската държавност и народ, но съвременната история е преди всичко политика ...

06.09 2014 в 14:18

Следващата стъпка наистина трябва да е събаряне на унизителния ПСА, а защо не и създаване на музей на престъпленията на комунистическия режим на това място.
Става дума за нищо по-малко от борбата за историческата памет.

06.09 2014 в 13:14

Това е добър прецедент, който трябва своевременно да бъде продължен със събарянето на обидния за всички българи и култов за всички родоотстъпници паметник на съветската армия насред центъра на София.

06.09 2014 в 13:11

@sdas,
Не, идиот трябва да си, за да направиш такъв "паметник" за 1300 години България върху паметника на загиналите си войни. И това само за да се угоди на коминтерна.