Обруганият от Възраждане филм спечели европейската награда LUX

OFFNews 27 юни 2023 в 21:11 4842 1

Близо

Снимка europarl.europa.eu

Филмът спечели наградата LUX

"Близо" на белгийския режисьор Лукас Донт спечели Европейската филмова награда на публиката LUX за 2023 г. на церемония днес в Европейския парламент в Брюксел.

Филмът, копродукция на Белгия, Франция и Нидерландия, разказва за приятелство между две тринайсетгодишни момчета Лео и Реми. Когато приятелството им внезапно е прекъснато, Лео се обръща към Софи, майката на Реми, и се опитва да разбере какво се е случило. "Близо" е филм за приятелството и отговорността.

Филмът победител беше избран чрез комбиниране на публично гласуване и гласуване от страна на евродепутатите, като всяко от тях имаше тежест от 50%. Платформата за награди получи около 45 000 оценки (отзиви по скалата от една до пет звезди) от европейските зрители и 360 от членовете на ЕП.

"Близо" е именно филмът, който привърженици и активисти на партия "Възраждане" обругаха и предизвикаха безредици и отменени прожекции в София и Варна. 

За нас церемонията по награждаването идва в странен момент - напоследък в България имаше две отменени прожекции на филма заради протести. Загрижени сме за българската публика, която се опита да гледа филма, но не й позволиха. Кои са тези зрители, какво е чувството им да са в европейска страна, в която да гледаш филм за мъжката чувствителност ненадейно се оказва опасно, заяви в речта си пред Европейския парламент тази вечер режисьорът на "Близо" Лукас Донт.

Другите четири филма, номинирани за наградата, бяха: „Alcarràs" на испанската режисьорка Карла Симон, „Burning Days" на турския режисьор Емин Алпер, „Will-o'the-Wisp" на португалския режисьор Жоао Педро Родригеш и „Triangle of Sadness" на шведския режисьор Рубен Остлунд.

Наградата LUX е организирана от Европейския парламент и от Европейските филмови награди в партньорство с Европейската комисия и мрежата от киносалони Europa Cinemas.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

27.06 2023 в 22:26

Простите селяндури мачовци, да набият жената, цапнат детето, и горди от себе си да си лягат, че са предотвратили прожекция на хубав филм.

Никаква идея за изкуство нямат.

За тях, целта оправдава средствата.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика