Новият спектакъл на Теди Москов "Дабъ дешил ине" тръгва на турне

Габриела Зафирова 05 юни 2024 в 12:37 4681 1

Дабъ дешил ине

Снимка Дабъ дешил ине

Корица на спектакъла

Новият спектакъл на Теди Москов – един от най-емблематичните български режисьори, съвместно с театър "Васил Друмев" – Шумен, тръгва на турне от утре - 6 юни. След успешната премиера на спектакъла на 5 март в Драматично-кукления театър "Васил Друмев" в Шумен, представлението ще може да бъде гледано на 6 юни във Варна, на 7 юни в Разград, както и на 8 юни в София.

"Дабъ дешил ине" е спектакъл за кретените, в чиито ръце е съдбата на света, коментира Москов в студиото на Нова телевизия. И допълва, че в представлението е засегнат генералният проблем, без конкретиката, т.е. зрителите няма да открият позиция за войните в Украйна и Газа.

За спектакъла

В центъра на сюжетната линия е диктаторът Адолф Кихлер, изигран от Евгени Будинов, който посещава „Благария“ и влиза в един театър. Там му се случва фатален инцидент, който слага край на неговото господство и предотвратява "Фтората сФетовна Фойна", която е напът да започне, породена от споровете между самия него и Ставалин. Посланието, което спектакълът носи е, че с една молитва може да се предотвратява третата война и че ако не се надсмиваме над всичко, няма как да намерим смисъла в живота.

В студиото на Нова телевизия Будинов споделя, че е имало теми, които не са искали да засягат в представлението, именно затова имената са променени. Той самия носи името Кихлер, а Мая Новоселска е Ставалин, като това е направено с цел да се заложи повече на хумора и да се подкрепи посланието – да няма повече войни и те да не се повтарят.

Забавната история е написана от Теди Москов специално за Театър "Васил Друмев" - Шумен в автентичния му сатиричен стил. Текстът е заигравка на режисьора с "Да бъдеш или не" - заглавие на филмова комедия на големия американски режисьор и актьор от немски произход Ернст Любич. Филмът на Любич е вдъхновение за Москов да го преработи специално за театъра. Спектакълът на българина представя лудешката история за предотвратяването на един от най-големите световни конфликти, което се случва благодарение на трогателните усилия не на военни експерти, не на политици, а на една нищо и никаква театрална трупа.

В спектакъла участват още Мая Новоселска, Евгени Будинов, Янислава Линкова, Валентин Ченков, Светльо Иванов, Борислав Вълов /EI BO/, Калин Пачеръзки, Антония Велева, Веселин Бърборков, както и Росен Караджов.

    Габриела Зафирова

    Габриела Зафирова е студент по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и стажант-репортер в OFFNews.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1000

    1

    vtv

    09.06 2024 в 16:46

    Това с театъра в България е пълна катастрофа. Отидох на тази постановка, издържах 20-25 минути. Зная, че дебелашкия хумор, наситен със сексуално съдържание, е характерен за водачите на тежкотоварни МПС, докери, овчари, абе прости хора, но още преди време забелязах, че българските режисьори или са много прости хора или смятат, че публиката им е такава. По тази причина спрях да ходя на театър. Разбира се, в България и критика няма. Опитах да открия някакво мнение за качеството на предложеното от Москов - не, абсолютно нищо. Хора, това е страшна простотия. Няма да стъпя повече на театър нито ще гледам българска продукция. Обидно е.
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16