Новият филм на Пенелопе Крус с гала прожекция на 20-ия София Филм Фест

OFFNews 18 януари 2016 в 16:18 9962 0

Името на Хулио Медем – един от най-оригиналните режисьори на територията на новото испанско кино, е сигурен знак за вълнуващи срещи. А когато до неговото име стои и това на страхотната актриса Пенелопе Крус – магнетичното привличане е сигурно.

Дългоочакваното киносътрудничество между двамата ще имате възможност да видите в новата испанска кино продукция „Ma мa” (2015), която ще бъде представена на 20-ия международен филмов фестивал Филм Фест (10-20-31 март 2016).

Изпълнен с много въздействащи емоции, типично по испански, „Ма ма” представя историята на Магда (Пенелопе Крус), на която ѝ предстоят много изпитания в живота – тя е безработна, мъжът ѝ я изоставя заради по-млада жена и в същото време разбира, че има рак на гърдата. Въпреки периодът, изпълнен с трудни житейски моменти, Марта е решена да се бори за своето оцеляване и да се посвети изцяло на своя единадесетгодишен син Дани, който мечтае да стане футболна звезда.

„Ма ма” е представен с особен успех пред испанската публика, не само защото е първият филм на Хулио Медем след 5-годишно затишие в кариерата му, но и заради сериозната заявка на въздействаща трагикомедия. Филмът има номинации за нагарди „Гоя” в категориите за най-добра женска роля за Пенелопе Крус, за най-добри костюми и грим, както и за оригинален звук.

Роденият през 1958 година в Сан Себастиан режисьор е познат на българските зрители с предишните си хитови филми, между които „Любовниците от полярния кръг” (1998) и „Сексът и Лусия” (2001). Първите си късометражни филми Медем снима със "Super 8" камерата на баща си, след което става обещаващ лекоатлет, но се дипломира като лекар.

Той зарязва всичко това и се посвещава изцяло на киното – годината е 1992, когато се ражда дебютът му „Крави”. Неговият втори филм „Червената катерица” (1993) го превръща в сериозна фигура в испанското кино и кара светило като Станли Кубрик да го препоръча на Стивън Спилбърг за режисьор на „Маската на Зоро”, но Хулио Медем... отказва. Третият му филм „Tierra” (1996) е представен успешно в Кан, а „Любовниците от полярния кръг” (1998), представен в конкурса във Венеция, става абсолютен боксофис хит в родната Испания – с над 1 милион зрители!

През 2001 година режисьорът прави хитовия „Сексът и Лусия”, който се превръща в трамплин за кариерата на актрисата Пас Вега. Следват „Chaotic Ana” (2007) с Шарлот Рамплинг, „Стая в Рим” (2010) с Елена Аная и колективния проект-омнибус „Седем дни в Хавана” (2012), докато се стигне до „Ма ма” (2015).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови