НДК вече има свое пространство за съвременен танц и пърформанс

OFFNews 12 ноември 2015 в 18:06 2555 0

Националният дворец на културата вече има свое собствено място за съвременен танц и пърформанс, след като снощи откри мултидисциплинарното пространство ДНК, умело заиграващо се с абревиатурата на своя покровител. 

Пърформансът Demonshaker разклати основите и паметта на Двореца с мощната енергия, генерирана в кръга от барабани, дирижирани от Нейтън Фър. „Изигра“ се ритуално изчистване на наследството, за да се освободи и зареди пространство за новото, което идва, за да промени нагласи и разбирания. Бесният ритъм на барабаните, организиран от специално създадената система на диригента, накара гостите буквално да избухнат, всеки в собственото си движение и ритъм. Изключително пречистващото преживяване атакува ДНК-то на мястото и хората през най-органичното взаимодействие между ритъм и движение.  

Проектът Demonshaker е мултидисциплинарен експеримент с шест сета барабани, плод на дългогодишно изследване на ритуали и музикални традиции от три континента. Вдъхновен е от демистификацията на традиционните транс музика и танцови практики, по-специално - мароканската Gnawa Leila церемония и сенегалския танцов ритуал Sabar. 

Работният процес, създаден и ръководен от Нейтън Фър, е основан на език, който водещият въвежда в комуникацията между инструментите. Системата от жестове, разработена специално за барабаните, позволява композиране в реално време. В непрекъснат диалог между диригента и шестимата изпълнителите се ражда пърформанс/концерт/ритуал, който съчетава европейски, африкански и американски културни влияния; театрални, танцови, музикални и фолклорни традиции. 

 
Пространството ДНК ще представя съвременни форми на изпълнителски и визуални изкуства с фокус съвременен танц и пърформанс. Дискусионни модули, семинари, лекции, четения, прожекции, концерти ще привличат публики както от професионалисти, така и от изкушени хора с интерес към изкуството в неговите най-актуални отблясъци. Ще се изследват идеите за движение, свобода, експеримент, отвореност и споделяне през различни медии и концепции. 

„ДНК ще даде пространство на артистите, които създават независими форми на изкуство, като начин на мислене, работа, представяне и финансиране”, пояснява изпълнителният директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош.
 
Програмата на пространство ДНК продължава и днес, 12 ноември, от 21:00 часа със "Songs from my shows" на Иво Димчев с пиано-акомпанимента на Димитър Горчаков. На 13 ноември предстои премиерта на Математика на сърцето на Ирина и Огнян Голеви от Сдружение „По действителен случай”.

От 19 до 22 ноември ще се проведе АСТ фестивалът за свободен театър. На 23 и 24 ноември ще се проведе фестивалът за късометражно кино „Future shorts“, на 30 ноември заповядайте на концерт на Nasekomix. Билети се продават на касите на НДК, в Ticket Portal и на входа на ДНК (в подлеза на НДК, срещу фонтаните).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !