Традиции от 3 континента откриват театър ДНК на 11 ноември (програма)

ОFFNews 10 ноември 2015 в 16:14 2777 0

Най-новото пространство за танц и пърформанс – ДНК, което се намира на територията на Националния дворец на културата, ще отвори врати на 11 ноември (сряда) от 19:30 часа (вход – подлеза на НДК, срещу фонтаните).

Официалното откриване е с интердисциплинарния проект "Demonshaker", в който шестима български барабанисти заедно с професионалния музикант и диригент Нейтън Фър ще разтърсят със звук подземията на Двореца. Реагирайки на акустичните и енергийни свойства на специфичното пространство, ползвайки ритуални звуци от Сенегал и Мароко, музикантите създават енергийна връзка с публиката – мощна концентрация на енергии за шумно и "ударно" зареждане на едно ново поле на креативност и срещи.

Входът е свободен, а в нощта на откриването Дворецът ще бъде осветен в бяло и синьо – цветовете на ДНК.

Още на следващия ден – 12 ноември, от 19:30 часа новият дом на независимото изкуство, създадено да подкрепя съвременните алтернативни артистични практики, ще срещне зрителите си с провокативния пърформанс на артиста Иво Димчев "Songs From my Shows".

На 13 ноември (петък) от 19:30 часа е премиерата на „Математика на сърцето”, представена от Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура „По действителен случай” и ДНК с участието на Ирина Голева, Огнян Голев и Александър Деянов (Skiller). Със средствата на драматургията, музика на живо, дигитални и визуални изкуства, съвременeн танц и импровизация, представлението разкрива най-новите открития за това как работи сърцето като биология, силата на присъствието му като елемент, свързващ хората. Представлението изследва възможностите за развитие на капацитета на интуицията, причинно-следствените връзки сърце/мозък, провокиращи интерактивното участие на публиката, осъзнаваща нагледно чрез средствата на дигиталните технологии силата и важността на своето присъствие.

На 14 ноември от 19:30 часа Виолета Витанова и Станислав Генадиев от Creative Box ще представят проекта си (Re)flexible – пърформанс-инсталация.

От 19 до 22 ноември в ДНК ще се състои петия АСТ Фестивал за свободен театър на Асоциацията за свободен театър. В програмата на събитието зрителите ще могат да видят спектаклите „Математика на сърцето”, „Пепеляшки ООД”, „Филоктет“, Balkan Dance Reality. Паралелната програма на фестивала, включваща различни по жанр и стил проекти, също ще се случва в пространството ДНК. Ще може да видите дискусионната платформа „Open Space“ с Биляна Тануровска, преживяването Live Trance Circle, Aудио разходка из коридорите на НДК, прожекция на танцовия спектакъл „Борхестриптих“ и разговор с хореографа, пърформанса „Игра на Шекспир”.

На 23, 24 и 29 ноември от 19:30 часа се случва фестивалът за късометражно кино Future Shorts, а на 25 ноември всички са поканени на откриването на Софийския международен литературен фестивал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови