Нашите пълководци: ген.Стефан Тошев (видео)

ОFFNews 15 март 2019 в 11:31 3116 0

Думите са на генерал Стефан Тошев - български офицер, един от героите от Първата световна война. Документалната поредица „Нашите пълководци“ на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“ разказва за неговите безсмъртни подвизи в седмица си епизод.

Стефан Тошев е роден в Стара Загора през 1859 г. През Руско-турската война му се налага да бяга със семейство си, след като през 1877 г. турците опожаряват града. Тъй като родителите му не го пускат да стане доброволец в Опълчението, Стефан бяга и на 18 години става военен преводач. Малко по-късно той избира военната професия и постъпва в току-що откритото Военно училище в София.

Сръбско-българската война през 1885 г. го заварва като капитан и командир на Трънския отряд. Още на 3 ноември Тошев влиза в бой с настъпващите сърби и успява да ги задържи, но получава заповед да отстъпи. Капитанът мотивира войниците си с думите: „Хайде момчета, на Сливница ни чакат. Там ще се решава съдбата на България. Ще почиваме в Белград...“

Дружината му пристига на позицията в Сливница и участва в атаката на височината Мека Цръв, както и в превземането на Три уши. Тук, начело на атаката, Стефан Тошев е ранен в двата крака и санитарите го откриват на бойното поле в безсъзнание.
Като офицер Тошев насърчава инициативата у подчинените си, а неговото верую е: „На нас предстои борба, която ще спечелим само с труд, постоянство, интелектуално и служебно самоусъвършенстване и пълна преданост на святото дело, на което служим.“

Тошев е бил бохем по душа, със слабост към веселите компании и хубавите жени. Военното неподчинение също му е било присъщо. През Междусъюзническата война генералът командва Пета армия около Кюстендил и отказва да отстъпи, както иска Главното командване, и се оказва прав. Затова и получава чин генерал-лейтенант.

Цялата история за Стефан Тошев и какви решения взима, за да се стигне до гръмкото превземане на Тутракан, вижте във филма на „Българска история“ и ЗАД „Армеец“:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews