Наш автор влезе в учебниците в Дания

OFFNews 15 април 2015 в 15:30 12226 1

Здравка Евтимова

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Здравка Евтимова

Датско издателство ще включи разказа "Кръв от къртица" на Здравка Евтимова в учебника си за гимназията.

Разказът е публикуван в САЩ със заглавие Blood в антологията "New Sudden Fiction, Short-short stories from America and Beyond" - най-добри разкази под 2000 думи на английски език от Америка и извън нея.

Текстът ще бъде включен на английски, а учебникът се очаква да излезе през юни тази година в тираж от 1800 печатни и 1000 дигитални бройки, като ще се продава с образователни цели. 

Това не е първи успех за писателката за тази година. През март в Италия излезе романът ѝ "Sinfonia", който в България е издаден под името "Четвъртък".

В края на 2014 г. книгата излезе в САЩ със заглавие "Sinfonia Bulgarica".

Очаква се до края на 2015 г. произведението на писателката да се появи преведено и в Китай, Македония и Сърбия.

Романът разказва за четири жени в съвременна България: богата пресметлива наследница; масажистка, мечтаеща за спокойствие и мир, които никога не идват в живота й; съпругата на най-влиятелния човек в голям провинциален град и сервитьорка, която се бори с лъжите и унижението. Това е реалистична книга за пороците и копнежа, истината и машинациите, за любовта и пропастите пред нея. Героите говорят с прости, остри думи, действията им са ограничени от противоречията в едно общество, където предателството се проявява на много нива. Романът рисува картина на живота в една страна, където хората вярват, че „Парите са най-верният приятел на човека“.

Здравка Евтимова е автор на OFFNews, нейните разкази можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови