Най-сетне и първият ни оркестър се вдигна на стачка за по-добри възнаграждения

OFFNews 20 ноември 2023 в 20:30 1771 1

Софийска филхармония на стачка

Снимка Софийска филхармония на стачка

Софийска филхармония на стачка

Музикантите от Софийската филхармония започнаха стачка с искане за увеличаване на заплатите. Това се случи точно след големия им успех в Австрия и Германия.

Преди снощния концерт със солист Михаил Плетньов няколко филхармоници стояха пред зала "България" с плакати и раздаваха листовки. На тях е описана "нелицеприятната истина за обидното и унизително финансово положение" на работещите в най-представителния ни оркестър и хор. "Основната заплата на висококвалифициран специалист - музикант в художествено-творческите състави на Софийска филхармония представлява 75% от средната за страната и 55% от средната за София. Тези нива на възнагражденията не съответстват на културен институт с национално значение и стават все по-мизерни на фона на растящата инфлация в страната", пише в листовката.

На базата на текста на това обръщение, разпратено с копия до министъра на културата Кръстю Кръстев и министъра на финансите Асен Василев, сайтът "Площад Славейков" изчисли, че заплатите в оркестъра са "между 1550 и 2994 лева, или средно брутна заплата 1989 лева". Музиканти обаче опонираха в социалните медии, че посочените суми са завишени. "Ако получавахме 2994 лв. заплата, най-вероятно нямаше да стачкуваме, скъпи журналисти! Можете да сверите данните, като разгледате някоя обява за работа в сайта на Софийска филхармония. Там такива цифри няма, за съжаление!", написа цигуларката Наталия Тодорова и публикува текст на обява, в която се търсят щатни цигулари на осемчасов работен ден с основно месечно възнаграждение 1550 лева, писа в. "Сега".

Филхармониците настояват за 70 % увеличение на заплатите. За момента стачката им се изразява в символично носене на лентичка на ревера и в призиви в социалните мрежи.

Самият директор на Филхармонията Найден Тодоров, който до неотдавна бе и министър на културата в служебния кабинет на Гълъб Донев, подкрепи протеста в своя Facebook профил. "Те са абсолютно прави в желанието си и, въпреки че аз не мога да се съглася с настояването на синдикалните организации 100% от бюджета на институцията да бъде даден за заплати, съм абсолютно съгласен с това, че заплащането не е съразмерно с успехите на институцията", писа той. "Може би сега е моментът законодателите да преосмислят член 23а от Закона за закрила и развитие на културата и да поправят грешките от 2019 година. Ако искате да се убедите, че филхармониците заслужават по-добри условия за своята работа, заповядайте на концертите им в зала “България", призова маестрото.

"Националният ни оркестър, музикантите, които прославят България навсякъде по света, заслужават по-достойно възнаграждение от заложените 0.4% за култура в държавния бюджет“, обърна се Тодоров от диригентския пулт към публиката и на снощния концерт.

"Финансовото състояние на институцията е много добро, приходите от продажба на билети са също много добри. Но според нас директорът не полага достатъчно усилия за увеличаване на заплатите на служителите", заяви Мартин Илиев, синдикален лидер в оркестъра пред "Площад Славейков". Той твърди, че музикантите са поставили исканията си пред директора още преди година, през септември 2022 г.

"След неуспешни преговори с директора Найден Тодоров за актуализиране на заплатите, служителите в Софийска филхармония са в стачна готовност", съобщи и Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа". Филхармониците не изключват и ефективни стачни действия, ако не бъдат чути.

Проф. Велислав Минеков – също бивш служебен министър на културата, коментира казуса по bTV днес: "Разбрах, че започва стачка сред музикантите от Софийската филхармония. Имат право, защото там е абсолютна мизерия. Те получават заплати в размер на една пета от тези, които са в Народния театър. Музикантите са хора без детство. Те не са ритали топка като мен на улицата. Когато се достигне съвършенството и видят една мизерна заплата, почти половината от тях избират работа в чужбина. Ние сме най-големият износител на музиканти."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

1

Неук

20.11 2023 в 21:06

Може да са прави, а може и не. Вече чувам в обявите за работа, че за кандидатстване не е необходима Академия, а само Музикално училище. Колко от музикантите са инвестирали в собствен инструмент ( особено визирам щрайхистите ) . Писна ми да чувам от завършващи ученици и студенти 2-3- курс трябва да върна инструмента, защото си го искат, а никога не съм имал собствен. А дали имат качествени, проверени от лютиер преди началото на всеки сезон, инструменти ( практика в големи оркестри в Европа ).
За толкова работа и качество - солидно заплащане. Качествени записи - визирам плочи и СД на всичко композирано до момента има навсякъде на цена на билет за коцерт.
 
X

Да помогнем на украинските деца!