Награждават режисьора Иван Терзиев с орден 'Св. Св. Кирил и Методий' огърлие

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2020 в 16:09 1604 0

Правителството предложи Иван Терзиев да бъде награден с орден "Св. Св. Кирил и Методий" огърдие за приноса му в областта на киното. 

Предложението е инициирано от Министерството на културата.

Иван Терзиев е роден на 11 февруари 1934 г. в град Ловеч. Там завършва и средното си образование, като е първенец на випуск 1951 г. Продължава образованието си във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в София, където през 1958 г. завършва актьорско майсторство. Като актьор в Плевенския театър, където първоначално е разпределен, Иван Терзиев се включва в работата на основания в града киноклуб "ПЛЕВЕН-ФИЛМ", където заснима 2 новели, на които е сценарист и режисьор.

Получава Голямата награда на I-ви кинолюбителски фестивал, който се провежда през 1960 г. за новелата-"Пътища и параграфи". На следващия фестивал, през 1962 г., Златен медал е присъден и на втората новела - "Големите и малките". Филмът е отличен и на IV Световен младежки фестивал в Хелзинки.

В следващите години Иван Терзиев е сценарист и режисьор на поредица от 7 новели и няколко късометражни документални филми в тогавашната студия "Спектър". След 1989 г написва сценарий за документален филм с работно заглавие "Апокрифи".

Режисьор е и на филмите: "Среща с равнодушието", "Широка лъка и света", "Г-н Никой", "Мъже без работа", "Силна вода", "Селцето".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !