Над 100 британски музиканти, сред които Елтън Джон, Брайън Мей и Ед Шийрън, протестират срещу визовия режим след Брекзит

OFFNews 20 януари 2021 в 13:55 3771 0

Над 100 британски музикални звезди, сред които сър Елтън Джон, Брайън Мей и Ед Шийрън, публикуваха отворено писмо в The Times, в което обвиняват правителството в провал и настояват за спешни мерки относно концертната дейност след Брекзит. Те определят бездействието на властите като "срамно" и поставящо ги в още по-тежко положение след пандемията от COVID-19, с необходимостта от издаване на визи за изпълнителите и техните екипи. 

Вече е твърде скъпо да се работи в Европа след Брекзит. Реалността е, че британските музиканти, танцьори, актьори и техните екипи са срамно провалени от тяхното правителство, се казва в писмото.

След сделката за Брекзит, музикантите от Обединеното кралство, трябва да получават стандартна виза за всеки своя концерт или турне в държава от ЕС. Това доведе до много призиви за преразглеждане и прецизиране на сделката, но въпреки тях до момента не са инициирани преговори за безвизов режим на изпълнителите, съобщава Би Би Си.

По-рано тази седмица министърът на културата заяви, че  "вратата е отворена", ако ЕС е готов да разгледа предложенията на Обединеното кралство за постигане на споразумение за музикантите.

Междувременно, планиращите концерти в ЕС изпълнители, ще трябва да проверяват правилата за всяка една държава-членка. От тях може да се изискват многократни визи или разрешения за работа, което според някои експерти в индустрията ще бъде изключително скъпо и дори непосилно - особено за музикантите в началото на кариерата им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови