МУЗИКАУТОР vs театри, културни домове и ателиета - ''Платете си авторските права''

Александра Маркарян 24 март 2023 в 07:40 2091 1

Музикаутор

Снимка Музикаутор

Музикаутор

Широкомащабната кампания за уреждане на авторските права, подета от МУЗИКАУТОР, достигна следващата си фаза.

Вчера дружеството съобщи, че в изпратило писма до над 80 организатора на театрални постановки от цялата страна за необходимостта от уреждане на авторските права за музиката в тях. Организацията на автори и композитори ги информира, че това тяхно задължение произтича от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

Кампанията обхваща държавни театри, общински театри, културни домове и собственици на ателиета, в които се реализират сценични постановки. Тя е част от инициативата на МУЗИКАУТОР за систематични стъпки за зачитане правата на авторите на творческо съдържание на всички нива – държавните институции, неправителствените организации и културните средища.

Впрочем дружеството вече влезе в подобни битки с Министерство на отбраната. В края на 2022 г. отново МУЗИКАУТОР напомни, че традиционното новогодишно "Дунавско хоро" на Дико Илиев не е безплатно за ползване и че всички, които го изпълняват, трябва да уредят правата си.

„България, въпреки устойчивия си през последните години растеж, е на последно място по приходи от авторски възнаграждения на Балканите. Още по-далеч сме спрямо държавите от Централна и Източна Европа. Това не е случайно. Това е функция на държавен контрол и ценностна система“, заяви Иван Димитров, изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР.

Според организацията на композитори, автори и музикални издатели за управление на авторски права МУЗИКАУТОР зачитането на авторското право сред творческите индустрии е гаранция, че всеки творчески продукт ще бъде уважен и възмезден, но преди всичко това е условие за постигане на балансирана културна среда у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!