МУЗИКАУТОР: Символът на Новата година – Дунавското хоро, е със защитени авторски права

OFFNews 29 декември 2022 в 12:25 10522 7

Музикаутор

Снимка Музикаутор

Музикаутор

Своеобразен начин да честити настъпващите новогодишни празници намери дружеството за управление на авторски права МУЗИКАУТОР.

От дружеството изпратиха до медиите писмо, в което поясниха, че традиционното новогодишно Дунавско хоро на Дико Илиев не е в графата "народна музика" и всъщност е обект на авторско право.

"Символът на новогодишното веселие – Дунавското хоро, чийто създател е Дико Илиев, е произведение, което той композира, докато работи в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово и впоследствие го аранжира за духов оркестър. Тази великолепна музика, която носи празнично настроение, събира и обединява хората в първите секунди на всяка Нова година, е със защитени права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение по закон трябва да става след уреждането им" - това напомня на организаторите на музикални събития сдружението за защита на авторските права в музиката МУЗИКАУТОР по повод предстоящите празненства.

Въпреки дългогодишните усилия на организацията, множеството законодателни инициативи и синхронизиране на действащата нормативна уредба с тази в Европейския съюз, в България творците продължават да бъдат ощетявани. Техните музикални произведения се използват, без да бъдат предварително уредени правата им по Закона за авторското право и сродните му права. Това се дължи на недостатъчния ресурс на държавата в контрола по спазването на закона, а в голяма степен и на нагласата на обществото и неразбирането за същността на правата и задълженията на ползвателите на авторски труд, допълват още от дружеството.

„Дико Илиев е композирал над 90 произведения, много от които погрешно се считат за „народна музика“, но това е авторска музика, създадена на фолклорна основа. Това е валидно за много от авторските произведения, които МУЗИКАУТОР представлява на българския пазар, и показва нагледно как музиката се възприема като свободен за ползване продукт, без да се отчитат правата на създателите им и действащите закони“, коментира Иван Димитров – изпълнителен директор на сдружението за колективно управление на авторските права в музиката.

Музикаутор напомни чрез позицията си до медиите, че при липса на валиден музикален лиценз, ползването е незаконно и подлежи на санкции, а контролът е вменен на Министерство на културата.

А вие внимавайте върху каква музика ще танцувате тази година...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

7

dolivo

01.01 2023 в 21:06

Икономиката на уменията и частния труд работи с авторски права.

България е назад с материала, затова и творците са малко, и едвам свързват двата края.

-795

6

Дедо МразИ

31.12 2022 в 10:00

Ще духат хУрото

4738

5

Того

31.12 2022 в 08:37

Страната на неограничените невъзможности

3650

3

ImBlack

29.12 2022 в 17:06

Авторското право е 70 години след смъртта на автора(1984), следователно срокът е до 2054-та.
Съвсем резонно е авторът и наследниците му да получават възнаграждение, за използването на произведенията с комерсиална цел. 30 секунди рекламно време в националните телевизии са на цена 5000лв.
Друг е въпросът, че авторските права се продават от наследниците на печалбари за жълти стотинки.

10212

2

Човека

29.12 2022 в 15:43

Е как контрола е вменен на министерството на културата!? Ами ако автора или наследника му е предявил претенции, то те, или избраните от тях юридически лица трябва да си осъществяват контрола. Давай сега сто държавни чиновника да следят кой пуска дунавско хоро.
А тези, на които им е дошла тази гениална идея, просто ще затрият хорото.

1000

1

Борис Иванов

29.12 2022 в 13:26

Жалки изнудвачи и паразити !