„Мустанг“ спечели тазгодишната филмова награда Лукс, нашият "Урок" е втори

ОFFNews Последна промяна на 25 ноември 2015 в 17:58 956 0

Председателят на ЕП Мартин Шулц обяви, че носителят на филмовата града Лукс на Европейския парламент за 2015 г. е „Мустанг“.

„Мустанг“ разказва историята на пет сестри, които са обещани в уредени бракове, но се изправят срещу робството на традицията, за да живеят собствения си живот.

„Тези три много различни филма задават някои фундаментални въпроси. Как трябва нашият континент на емиграция да се промени, за да се превърне в континент на имиграция? Каква е ролята на жените в нашите съседни общества? Как икономическата криза подкопава нашия живот заедно? Тези европейски филми заслужават нашата подкрепа и аз съм горд, че Европейският парламент за поредна година оказва помощ, за да може тези филми да се гледат възможно най-широко", заяви Шулц.

При връчването на наградата режисьорът победител Дениз Гамзе Ергювен сподели: „По свой собствен начин „Мустанг“ подкрепя идеалите на Европейския съюз. Благодаря Ви за въздействието, което този филм успява да постигне благодарение на наградата Лукс.“

Другите два филми, селектирани за финала за 2015 г., бяха „Урок“ (България, Гърция) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Медитеранеа“ (Mediterranea, Италия, САЩ, Германия, Франция, Катар) на Йонас Карпиняно. Победителят се определя всяка година чрез гласуване от евродепутатите.

Парламентът поема разходите за превод и изготвяне на субтитри на всичките 24 официални езика на ЕС на трите филма, селектирани за финала. В допълнение към това печелившият филм ще бъде адаптиран за хората с увреден слух и зрение поне в оригиналната езикова версия.

Трите филма ще бъдат показани на прожекции с вход свободен през декември в София и Пловдив. В Пловдив прожекциите са от 18:30 ч. в Лъки – Дом на киното („Медитеранеа“ – 7 декември, „Мустанг“ – 8 декември и „Урок“ – 9 декември), а в столицата филмите ще бъдат показани в Дома на Киното („Медитеранеа“ – 8 декември, „Мустанг“ – 10 декември и „Урок“ – 11 декември). Филмовите дни Лукс ще бъдат закрити след последната прожекция в София с дискусия с участието на български евродепутати от Комисията по култура и образование в ЕП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови