Quantcast

Министър Стоянович подготвя културна полиция (снимки)

Ивайло Анев Последна промяна на 18 март 2014 в 20:28 2537 4

1/1
Министърът на културата Петър Стоянович.

Уникална римска златна огърлица от III век, както и ръкопис от XIX век на български книжовник се върнаха в културното ни министерство след акция на ДАНС и прокуратурата.

Дамаскинът представлява книга от общо 128 листа, която съдържа 29 слова за различни светци и е украсен с 26 цветни миниатюри. Той е дело на един от последните български книжовници, преписвали книги на ръка - даскал Тодор, работил през първата половина на XIX век основно в Пирдоп.

Върнатият в министерството ръкопис е изнесен незаконно от страната, а българските спецслужби са успели да го спасят от продажба в Лондон.

Златната римска огърлица, която е датирана към III век, е изработена от висока проба злато с тегло 38,55 г.

Състои се от верижки от преплетени сегменти, разположени в двата края. В центъра са разположени два вида редуващи се мъниста, съединени помежду си. Културната ценност е попаднала в ръцете на иманяри, но ДАНС и вътрешното министерство са успели да я спасят.

В Министерство на културата не се разнасят някакви папки, а има доказателства за това, че нашата работа дава плодове, каза министърът на културата Петър Стоянович.

Министър Стоянович лансира идеята за създаване на т.нар. „културна полиция", но се поправи веднага с името - „полиция по въпросите за културата".

"Вече има създадена междуведомствена работна група между Министерство на културата, МВР, ДАНС и прокуратурата, която да проучи подробно и създаде именно такава полиция, която да опазва културното наследство на страната ни", допълни Стоянович.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.03 2014 в 09:29

и как ще се обръщаме към тези служители?
"Господин културен полицай"?

18.03 2014 в 22:50

Сбъдва се мечтата на бащите на управляващите ни изтърсаци целият народ да е въвлечен в областта на националната сигурност. Хем няма безработица, хем хората си въобразяват, че са във властта, хем са под пълен контрол (контролирайки се помежду си с агенурни способи).

18.03 2014 в 22:42

"Културна полиция" звучи леко плашещо. Освен че звучи като оксиморон.

18.03 2014 в 20:57

Хехехе – "в Лондон"...ми то по тая логика, ако земат да връщат на законните собственици в съответните държави разните там музейни артефакти, то в дребноБританския музей не трябва да остане нищо бе. И за Лувъра не съм сигурен.

Хеле пък руснаците да върнат на Германия изнесените през ВСВ от немски музеи ценности. То който може да награби най-много има най-ценното "културно наследство". То иначе в империалистическите държави музейното дело ще трябва да бъде закрито изобщо.

По-добре обаче да не им го бяха връщали на гърците онова Евангелие обаче. Беше си чисто българско.